Feature

Er det et symptom på litt kjøligere relasjoner mellom noe mer selvbevisste europeiske nasjonalstater når dronning Sofia av Spania avlyser sitt besøk i Storbritannia, hvor hun etter planen skulle ha deltatt i feiringen av dronning Elizabeth IIs seksti år på tronen? Eller er det bare den gamle verkebyllen i forholdet mellom de to landene kalt Gibraltar som tilfeldigvis er hovnet opp igjen på et psykologisk ugunstig tidspunkt?

Nå skal en kanskje ikke legge altfor stor vekt på denslags territoriell furting, men de kongelige har fortsatt stor symbolsk makt, og i en tid hvor fremtiden for det europeiske samarbeidet ikke ser helt lys ut, ville det ha vitnet om litt større fingerspitzengefühl dersom man for en dag hadde bilagt stridighetene om denne holmen og sammen feiret et jubileum hvis like man kanskje aldri får se igjen.