Dronning Sonja fleipet med nordlendingenes særtrekk under den offisielle åpningen av kulturprosjektet Bodø 2024. Det passer med humor når det gjelder slike idiotiske og kostbare prosjekter.

– Tenk at Norge igjen er vertsland for en europeisk kunsthovedstad, og tenk at det er her i Bodø i Nordland. Det er imponerende, sa dronning Sonja fra scenen i Stormen kulturhus da hun åpnet kulturprosjektet Bodø 2024.

Ja, tenk! Ingen i Europa bryr seg. Alle tidligere kulturhovedsteder har kastet millioner av kroner ut i intet, basert på drømmene til en selvhevdende kulturell «elite».

Bodø er jo velegnet som et symbol på det moderne Europa. Byen kåret tross alt Sumaya Jirde Ali til årets Bodøværing i 2017. Det vil ikke overraske meg om hun er tildelt en rolle i feiringen av Bodø som kulturhovedstad.

Sumaya Jirde Ali vil ikke bli kritisert av «hvite menn som pusher femti»

Hvem husker fjorårets kulturhovedstad? Jeg måtte slå det opp, og svaret er byen Veszprém i Ungarn. En kort sjekk hos lokale ungarere i Budapest viste meg som forventet at ingen ante at denne byen var kulturhovedstad i 2023.

Som Subjekt påpekte i en artikkel:

Det har kostet 300 millioner kroner å få Bodø titulert «Europas kulturhovedstad». Subjekt reiste Europa rundt for å finne én eneste som hadde fått det med seg – uten hell.

Stavanger var kulturhovedstad i 2008, uten at befolkningen merket så mye bortsett fra kostnadene. Men selvsagt ble enkelte belønnet med gode honorarer for å bedrive sin aktivitet, som ikke var attraktiv nok til å skaffe egne inntekter.

Her kan nevnes brassband, lurspillere og skiakrobater. Ble Stavanger bedre? Nei, Stavanger forble den samme byen som før, ingenting endret seg bortsett fra kommunekassa.

Bodø satser tidsriktig nok på Queer Hangout. Nordnorsk kultur er altså queer. Min bestefar var sjarkfisker i byen jeg er født i, og satte meg i arbeid som 6-åring,  jeg tror han snur seg i graven, hvis han gidder.

Dronning Sonja har kongelig beskytterskap for prosjektet. Dermed er Bodø i gode hender.

Gjennom året skal det holdes over 1000 kulturarrangementer i den nordnorske byen, som ligger på 67 grader nord. (NTB)

Dronningen fleipet deretter med nordlendingens særtrekk.

– Seig, kraftig, direkte engasjert og skeptisk til søringer, sa hun, til latter fra salen.

Sonja fikk gleden av å besøke prosjektet Árran360˚, verdens største lavvo, med filmlerretet langs hele innerveggen. Lavvoen er et eksempel på de kulturelle innslag Bodø har i vente.

At Bodø er europeisk kulturhovedstad i 2024, er spesielt fordi det er første gang en by nord for polarsirkelen får pryde seg med tittelen.

Som om idioti beskyttes av breddegrader? I Norge er alle kraner åpne når det gjelder hodeløse offentlige prosjekter. Jo dyrere, desto bedre.

Lavvo-prosjektet er en kombinasjon av urfolksfortellinger og innovativ filmteknologi, og dronningen er den første æresgjesten som får oppleve kulturmagien.

Kan ikke lavvokinoen selge billetter og se hvor mange som egentlig er interessert? Faktisk kunne jeg selv vurdert et besøk, for det høres jo interessant ut. Men jeg betaler gladelig billetten selv, og trenger ikke hjelp fra en alenemor på Trøgstad eller i Beiarn.

Dette dreier seg selvsagt om et EU-prosjekt, og Norge er ivrige tilhengere. Også Bergen var kulturhovedstad, i år 2000. Er det noen som husker dette?

Formålet med europeisk kulturhovedstad skal være å bringe Europas befolkning sammen, står det på Wikipedia. Men det dreier seg vel mest om å bringe EU sammen. Norge er ikke medlem av EU, men opptrer som lydige lakeier. Den norske husmannsånden lever i beste velgående.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.