Katastrofeprosjektet Nysnø fortsetter. Siri Kalvig la fram elendige tall for Nysnø i fjor. I år er underskuddet mer enn doblet.
Nysnø Klimainvesteringer, hvor TV 2s tidligere værmelder Siri Kalvig er toppsjef, går fra krise til krise. 2024 var et annus horribilis for selskapet, som blant annet opplevde at verdien på investeringene i solcelleselskapet Otovo sank fra 215 millioner kroner til kun 54 millioner.
Til tross for tap i 16 av 17 investeringer kom klimaminister Anders Bjelland (Ap) på besøk før jul 2023 med 1,85 milliarder ferske kroner.
Fornybarfondet Nysnø ble opprettet i 2017 av daværende næringsminister Iselin Nybø (V). Satsningen var en hjertesak i statsbudsjettet av Venstre året før.
Mandatet var å «investere i selskaper som er tidlig i utviklingsfasen, for å gi disse en mulighet til å komme seg til kommersialisering». Nysnø har blitt tildelt 5,4 milliarder kroner av staten.
Det gikk så dårlig for selskapet at flere profilerte økonomer argumenterte for at hele prosjektet burde avvikles. Nysnø ble beskrevet som en «åpenbar misbruk av skattepenger.»
Fra vondt til verre
Driftsresultatet for 2024 endte på minus 357 millioner kroner, mer enn en dobling av underskuddet året før.
– Ja, jeg er skuffet, og jeg håpte at det skulle bli bedre. Markedet for grønne teknologiselskaper har kollapset og falt 67 prosent siden toppen i 2021, sier Siri Kalvig til Stavanger Aftenblad.
– På børsene falt nordiske grønne aksjer med 24 prosent bare i 2024. Men jeg er helt sikker på at interessen for klimateknologi kommer sterkt tilbake. Dette handler også om samfunnssikkerhet.
Siden oppstart har Nysnø hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på minus 2,9 prosent. Dette er før egne kostnader er trukket fra, noe som jo gir enda dårligere avkastning. I fjor var den totale negative årlig avkastning på minus 1,9 prosent etter seks års drift.
Hvis man heller hadde investert i indeksfond ville man inntil i fjor ha opplevd en årlig avkastning på 8,5 prosent. Nå er det langt verre.
– Det er en skikkelig tøff tid for alle som investerer i grønne teknologiaksjer. Det gjelder å stålsette seg. Men Norge har både kapital, kompetanse og energi, og vi har et ansvar for å bruke ressursene våre strategisk, sier Kalvig.
– Hvis vi ikke investerer i egne løsninger, gjør vi oss stadig mer avhengige av Kina for kritisk teknologi. Det er ikke bærekraftig – det er geopolitisk naivitet.
Noen vil kanskje påpeke at nettopp det evige fokuset på det grønne skiftet nettopp gjør oss stadig mer avhengige av Kina, som pumper Europa full av solcellepaneler og batteribiler, mens de selv åpner nye kullkraftverk omtrent ukentlig.
2025 blir et vanskelig år, sier Kalvig, som innrømmer at hun er usikker.
– Jeg er veldig usikker, som alle andre. Blir det slutt på krigen i Ukraina? Hva gjør Donald Trump i USA? Hvordan påvirkes verdenshandelen av tollkrigen?
Kalvig tror fortsatt hun er den rette til å lede Nysnø videre, og har ikke vurdert å slutte.
– Nei. Jeg har alltid stått på 100 prosent i jobbene mine, og jeg er veldig motivert av å få til viktig omstilling og grønn vekst. Jeg er overbevist om at vi klarer å snu dette. Om noen år skal vi levere overskudd. For øvrig er det jo styret og eieren, Næringsdepartementet, som bestemmer om jeg skal slutte, og jeg har ikke fått noen signaler om det.
– I harde tider for alle som investerer i klimateknologi er det ekstra viktig at vi i Nysnø, en statlig aktør som investerer sammen med private, står i stormen.
Dette er dog en storm som er skapt av norsk klimahysteri. Venstres Iselin Nybø startet showet, som er forsterket av klimaminister Bjelland. Pengene renner ut, og hele Nysnø-prosjektet virker å representere ekstremt dårlige økonomiske vurderinger.
Siri Kalvig tjente 3,2 millioner kroner i fjor. Lønna inkluderer en bonus på 263.000 kroner.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.