Nytt

Frem til det tolvte århundre etter Kristus var paradis-øyene Maldivene et buddhistisk land. Islamiseringen av landet fulgte i kjølvannet av en konge som konverterte, men tradisjonell maldevisk islam skal ha vært av en forholdsvis tolerant art.

Men, i de siste årene har mentaliteten hardnet til, og uerstattelige kulturgjenstander er blitt ødelagt av en intolerant mobben. I hovedstaden Male tirsdag, i forbindelse med styrtingen av President Nasheed, brøt en gruppe seg inn på nasjonalmuseet, og knuste metodisk 1000 år gamle gjenstander av unik korallstein. En ansatt ved museet sier at så og si alt Maldivene hadde av kunstverk og idoler fra den buddhistiske perioden nå er ugjenkallelig tapt. Nasheed selv var moderat, og var anklaget for å bli styrt av de fæle jødene, for eksempel. Han hadde også den ”frekkhet” overfor islam å si seg villig til å motta som gaver tre statuer fra India, Pakistan og Sri Lanka. Fundamentalistiske grupperinger knyttet til den nyinnsatte president Waheed har protestert voldsomt mot den tidligere presidentens imøtekommenhet, for det å skulle ta imot gaver fra andre land er visst det samme som å begynne med avguderi og billed-dyrkelse. Maldivene går mørke tider i mørke, spesielt hvis de fortsetter å rasere sine egne forbindelser til den fellesmenneskelige kulturarv på denne måten.

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gpQRnwpootZot3dABRpS168QzLbg?docId=CNG.b7b84d73ae0e2b3179e9deb594bd393e.481