Nytt

Ap og Høyre synes det er om å gjøre at det blir lettere å få Norge innmeldt i EU. Partiene ønsker å senke kravene til flertall i Stortinget.

Tirsdag skal Stortinget ta stilling til et forslag om å senke de juridiske kravene til et norsk EU-medlemskap, skriver Klassekampen. Bak forslaget står Aps Marianne Aasen og Svein Roald Hansen og Høyres Per-Kristian Foss og Inge Lønning.

Det er Marianne Aasen og Svein Roald Hansen fra Ap og Per-Kristian Foss og Inge Lønning fra Høyre som har lagt frem et forslag som skal behandles i Stortinget tirsdag.

De fire ønsker å senke grunnlovens krav til hvor mange representanter som må stemme ja for at Norge skal kunne avstå suverenitet etter en forutgående folkeavstemning. I dag er kravet at tre av fire representanter stemmer ja for å avstå suverenitet, men forslaget legger opp til at dette senkes til to av tre.

Selv om det lenge har vært enighet om at EU-medlemskap skal avgjøres gjennom folkeavstemning, er det Stortinget som formelt må vedta at Norge skal avstå suverenitet til EU.

– Ved folkeavstemningen i 1994 risikerte vi å havne i en situasjon der flertallet av befolkningen stemte for EU, men der et mindretall på Stortinget likevel blokkerte medlemskap. Slik kan vi ikke ha det, og derfor vil vi endre reglene, sier Aasen.

På bakgrunn av dagens krise i EU virker forslaget underlig. Motviljen mot medlemskap har aldri vært sterkere. 80 prosent ifølge siste meningsmåling.

NTB