Nytt

Høyre tar bladet fra munnen og anklager Ap for korrupsjon i forholdet til Kjell Inge Røkke. Mistanken har vært der helt siden staten valgte å gå inn i Aker-systemet i 2007.

– Hele denne saken ligner på politisk korrupsjon, sier Torbjørn Hansen (H) i Stortingets næringskomité.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) sier dette om partikollegaens påstand:

– Jeg forstår mistanken svært godt. Forholdet mellom regjeringen og Røkke blir bare merkeligere og merkeligere. Det virker som regjeringen behandler Røkke annerledes enn andre kapitalister, som for eksempel Stein Erik Hagen.

Først i går ettermiddag ombestemte næringsminister Sylvia Brustad (Ap) seg: Hun setter nå i gang en uavhengig gransking av hele saken.

Brustad avviser kategorisk påstandene om politisk korrupsjon.

(…)

Torbjørn Hansen viser til at Røkke-eide Aker i 2007 fikk 6,4 milliarder kroner ved å selge deler av Aker Solutions (daværende Aker Kværner) til staten. Røkke beholdt fortsatt kontrollen over selskapet.

Samtidig har Røkke vært en uttalt støttespiller til Arbeiderpartiet.

Per-Kristian Foss (H) i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, går langt i å si seg enig med Hansen.

– Politisk korrupsjon er en ganske alvorlig påstand?

– Ja, den er alvorlig. Regjeringen kunne forskånet seg for den mistanken hvis den hadde brukt uavhengige rådgivere da den valgte å gå inn i Aker-systemet, sier Foss.

Han viser til at staten kjøpte seg inn i Aker Solutions i 2007 – uten å gjennomføre egne økonomiske vurderinger av selskapet.

Også Kjell Erik Eilertsen, forvalter i Ferncliff Asset Management der investor Øystein Stray Spetalen er hovedeier, er nådeløs om forholdet mellom Røkke og regjeringen.

– Jeg tror dette kan være korrupsjon. Ikke av den typen som du ser på mafiafilmer, med brune konvolutter og lignende. Men den typen som er vanlig i Norge: «Jeg hjelper deg nå, så hjelper du meg senere».

Se bare på alle styrevervene Ap-folk har fått i Aker-systemet, sier Eilertsen.

Tidligere justisminister Hanne Harlem og tidligere LO-leder Yngve Hågensen er blant dem som har gått fra Arbeiderpartiet til styreverv i Røkkes Aker-system.

– Ligner på politisk korrupsjon