Nytt

Stoltenberg har plukket to statsråder med bakgrunn fra Røkke-systemet: arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Bjurstrøm var konsernadvokat for Aker Maritime. Hun har en variert bakgrunn, og for henne personlig ligger Røkke-tilknytningen noe tilbake i tid.

Det samme kan ikke sies om fiskeriministeren som går rett fra styreverv for Aker Seafoods til statsrådstolen, og denne gang er det intim sammenheng mellom hennes kommersielle rolle og den politiske oppgaven. Folkebladet forteller om sterke reaksjoner blant kystfiskerne.

Kystfiskarlaget rystes av at en statsminister nå for første gang henter en sjef til fiskeri- og kystdepartementet rett fra oppdrettsnæringa. Uroen stimuleres ytterligere av at Lisbeth Berg-Hansen også er styremedlem i Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods.

46-årigen fra Bindal i Nordland, som nå overtar fiskeridepartementet, er direkte engasjert i havbruk, som eier i familiebedriften Sinkaberg-Hansen. Med sin bakgrunn som bedriftseier har hun vært leder i Fiskeri- og havbruknæringens Landsforening (FHL). Frem til i fjor var hun i fire år visepresident i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Berg-Hansen har dessuten en rekke andre styreverv i næringslivet. Det tegner bilde av den moderate sosialdemokrat.

Nestleder i Kystfiskarlaget, Arne Pedersen (Ap), tidligere fylkespolitiker i Finnmark, frykter at Jens Stoltenberg har hentet inn Lisbeth Berg-Hansen for å endre fiskerilovgivningen og for å ta nye skritt i privatiseringen av kvoter og fiskerettigheter. Kystfiskarlaget er de mest iherdige forsvarere av tradisjonelle verdier knyttet til Råfiskloven og det som tidligere het deltakerloven. De kjemper for grunnprinsippet om en fiskereid flåte og at kvoter skal følge båten.

Valget av Berg-Hansen er et verdivalg på tvers av sosialdemokratiske prinsipper: kvoter skal følge båtene og ikke være fritt omsettelige. Men habiliteten er et større problem.

Det som er egnet til å vekke mer debatt, er hennes bakgrunn fra styret i Røkke-bedriften Aker Seafoods og at hun kommer fra oppdrettsnæringa, som eier i familiebedriften Sinkaberg-Hansen AS.

Bekymret

Lederen i Norges Kystfiskarlag, Paul Jensen, jubler ikke over den nye ministeren.

– Jeg er svært bekymret over at hun kommer fra både Røkkes styre og oppdrettsnæringa. Hun har ikke utmerket seg i noen retning når det gjelder den tradisjonelle fiskerinæringa, sier Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– At hun kommer fra Røkke er det mest bekymringsfulle. Der i gården kjører man et knallhardt løp mot Råfiskloven og Deltakerloven. Hun kommer direkte fra dette styrerommet, sier Jensen.

I politikken skal man se på hva man gjør, ikke hva man sier. Arbeiderpartiet har gått fra heleide statlige selskap til delprivatiserte med sterk statlig deltakelse. Sansen for konsentrasjon av makt og kapital er den samme som i den gamle sosialismen. Sosialister liker makt. Offisielt for å utrette noe på fellesskapets vegne. Men fristelsen til å tro at det kun er Arbeiderpartiet som kan gjøre dette, er stor og har gått dem i blodet. Derfra er ikke veien lang til maktbrynde.

Det er en tro Ap deler med Kjell-Inge Røkke. Ap og Røkke har allerede en historie, men det synes ikke å legge noen demper på Stoltenbergs handlinger. Det er bare noen måneder siden statsråd Brustad ble rundspilt/lurt.

Verre er historien om Tor Tønne. Man skulle tro Stoltenberg hadde lært etter to så graverende historier. Men det har han åpenbart ikke. Er det fordi likhetene er for store mellom Ap og Røkke? At de har noe av den samme modus operandi?

Pressen går i stor ring rundt Røkke. Man foretrekker Se og Hør-journalistikk. Med tanke på oppdrettsnæringens betydning og Røkkes rolle burde utnevnelsen vakt debatt. Som en leser kommenter på Nordlys.

At oppdretterne og Røkke & co når får avgjøreende styring av norsk fiskerinæing er rett og slett utrolig. Røkke styrer ikke bare Akerkonsernet, han har nå full kontroll over AP, SV og SP. Norge har fått en oppdrettsminister – ikke fiskeriminister.

Røkke er like «visjonær» som utenriksminister Jonas Gahr Støre hva gjelder nordområdene. Ingenting ville passe Røkke bedre enn oljesamarbeid med russerne i nord. Det er en konstellasjon som gir grunn til stor bekymring.


Fiskeriminister for Røkke og oppdrett


Skepsis og glede over ny minister

Les også

-
-
-
-
-
-