Sofia Rana under en demonstrasjon utenfor Stortinget den 19. oktober 2021. Foto: Annika Byrde / NTB.

Rykter på nettet om at tidligere Finansavisen-journalist Kjell Erik Eilertsen stod bak en ufyselig Twitter-post rettet mot Rødts vararepresentant på Stortinget Sofia Rana, fikk Rana til å utløse en hetskampanje mot Eilertsen der flere fremstående skikkelser i Rødt-politikerens nettverk deltok.

Underveis ble Nettavisen, der Eilertsen er spaltist, tagget av Statens vegvesens pressesjef Kjell Bjørn Vinje, som tidligere har tatt mål av seg til å belære andre om skikk og bruk på nettet. En annen anklaget Eilertsen for å være en «rasist og voldssiklende apekatt».

Det er Kjell Erik Eilertsen selv som torsdag kveld forteller historien om den digitale heksejakten på sin egen Facebook-side.

Dette er en historie jeg har båret på i halvannen uke. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det ennå. Nå gjør jeg det likevel. Det handler om grov hets og sjikane i sosiale medier, der man tillegges holdninger man ikke har og beskyldes for handlinger man ikke har gjort, der hetsen tiljubles og spres videre.

Det hele begynner med at Eilertsen mottar en anonym henvendelse fra en person som han finner ut er Rana:

6. november mottok jeg en tekstmelding fra et ukjent telefonnummer med spørsmål, «Er dette deg?».

Vedlagt lå en skjermdump av en grovt sjikanerende tekst rettet mot vedkommende som sendte meldingen. Jeg fant ut at telefonnummeret tekstmeldingen var sendt fra tilhører Sofia Rana som er vararepresentant for Rødt på Stortinget.

I den anonyme henvendelsen blir Eilertsen spurt om det er han som står bak den ufyselige meldingen:

Meldingen hun hadde mottatt lød: «Nokre gongar når eg drikk kvit brennevin, så kan eg skriva på ein måte som blir oppfatta som aggressivt og sint. Men det er eg ikkje, eg skriv på denne måten for å få fram ein provokasjon, det klarte ikkje denne hora @sofierana82 frå Pakkisstan å forstå, derfor vart eg blokkert».

Noen mente å vite at avsenderen var Eilertsen:

Skjermdumpen jeg mottok inneholdt også et svar til Rana fra en som kaller seg «FlinkenKjekken» på Twitter

Det lød: «Det er Kjell Erik Eilertsen som skjuler seg bak denne trollkontoen».

Eilertsen ble rystet over antydningen, som var gjort på lovlig tynt grunnlag, og avviste den kategorisk:

Jeg ble sjokkert, ikke minst av at dette kom fra en vara for en av landets tillitsvalgte. Jeg svarte henne, «I all verden! Nei. Jeg opererer ikke med skjult ID slik som denne FlinkenKjekken som jeg faktisk har blokkert, noe jeg ytterst sjelden gjør».

Ryktet mot ham var blitt satt ut av en Bjørn-Inge Blomqvist, som tidligere hadde reagert negativt på Eilertsens kommentarer til norsk energipolitikk:

Personen bak «FlinkenKjekken» heter Bjørn-Inge Blomqvist som på LinkedIn presenterer seg som ekspert på excel og konsulent innen finanstjenester. Årsaken til at jeg hadde blokkert ham skyldes usakligheter og kverulering på Twitter og Facebook, samt utrivelige henvendelser på Messenger knyttet til at jeg har kommet med analyser om kraftsituasjonen og strømpriser, hvor jeg har rettet kritikk mot energipolitikken til både nåværende og tidligere regjering, samt mot Statnett, Energi Norge og Statkraft.

Rana sender en ny tekstmelding med en mistanke som Eilertsen også avviser. Han bestemmer seg for å ringe henne. Rana tar ikke telefonen, og ignorerer oppfordringer om å ta kontakt. Eilertsen begir seg til Twitter for å gjøre undersøkelser.

Av nysgjerrighet gikk jeg inn på Sofia Ranas Twitter-konto og opphevet blokkeringen av Bjørn-Inge Blomqvist alias FlinkenKjekken, for å se nærmere på saken. Da åpenbarte det seg en flom av hets mot undertegnende som jeg ikke var klar over.

Et helt persongalleri hadde hengt seg på ryktet:

Påstanden fra Bjørn-Inge Blomqvist om at det var jeg som hadde skrevet den ufyselige meldingen var likt av 44 personer og delt videre av en ElinHege Bratvold som profilerer seg som sosialarbeider, terapeut, politiker, aktivist og feminist.

Blant de som likte (og fortsatt liker) påstanden om at jeg står bak Twitter-meldingen, finner vi foruten Sofia Rana og Elin Hege:

Shoaib Sultan , Bystyremedlem for Oslopartiet, ansatt hos Norsk Folkehjelp

Lars Kristian Myklebust, juridisk direktør i Aker Solutions

Halgeir Rushfeldt, Politioverbetjent og leder ved Vadsø politistasjon Politiet Finnmark

Anita Bakk Henriksen, Journalist og vaktsjef for Avisa Oslo

• Geir Lyngstad Strøm, Seniorrådgiver for Unio

Øystein Gudim, Tidligere leder i Sosialistisk Ungdom

• Axel Fjeld, Tillitsvalgt i Norsk Jernbaneforbund

Rødt-politikeren tok ryktet for god fisk:

Ranas svar på påstanden fra Blomqvist lød, «Greit å vite, takk».

Pressesjefen i Statens vegvesen mente åpenbart at Nettavisen, der Eilertsen skriver, burde være informert om anklagene:

En skjult konto med navn Tippingpoint S, opplyser Rana om at jeg er «Fast spaltist i Nettavisen», der Nettavisen er tagget slik at den gjøres oppmerksom. Også dette likes av Sofia Rana.

Så entrer pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje scenen med, «Er det bekreftet at dette er Nettavisen-skribenten Kjell Erik Eilertsen? Fokuset, språkbruken og stilen kan stemme».

Også han passet på å tagge Nettavisen for å holde den orientert.

I gruppetenkningen som oppstår, mener man å se bekreftelser på at personen bak sjikanen av Rana virkelig er Eilertsen:

Sofia Rana liker det Vinje skriver og svarer, «Hadde vært fint om noen som er gode på ansiktsgjenkjenning tok en titt». Men hun er utålmodig og skriver, «Har vi bevis på at det er han som er bak den nå slettede kontoen?».

Bjørn-Inge Blomqvist svarer: «Bildet han brukte i trollkontoen var et av ham selv, som han hadde prøvd å manipulere. Men nesa og gliset er lett gjenkjennelig. Dessuten har han brukt nøyaktig de samme nedrige triksene som han bruker mot folk han ikke liker når han bruker ekte profil. Ingen håndfaste bevis, men»

Ordbruken blir hissig:

En som kaller seg @Pellemoe skriver: «Det skulle faen ikke forundre meg. For et bunndyr». Og en som kaller seg @Eplefe: «Eg VISSTE det var noko kjent med skrivestilen».

Blomqvist følger opp med: «Se litt på bildet han har brukt i «Tor»-profilen sin. Samme nesa og det samme sleske gliset».

Sosialarbeider Elin Hege som delte påstanden videre på Twitter synes dette er stas og en konto ved navn @Oispammy følger opp i samme stil.

Den falske profilen bak den sjikanøse meldingen som det hele startet med var blitt slettet, og Blomqvist skriver: «Hey! The anus has left Twitter», hvorpå en Lars Vangdal Tveisme ikke etterlater seg noen tvil om hvor undertegnende bør ende opp: «May he burn in hell».

Det viser seg at ryktet om at Eilertsen opererte med anonyme profiler, hadde oppstått enda tidligere:

Etter litt undersøkelser oppdaget jeg at det ikke var første gang jeg ble knyttet til trollkontoen som sto bak den ufyselige meldingen. Bjørn-Inge Blomqvist som har irritert seg over mine kommentarer om kraftmarkedet skrev følgende 20. oktober: «Kjell Erik Eilertsen prøver å fremstå som seriøs i @KEEilertsen-profilen sin, men kjører rasshøl-stilen sin videre i kjent stil med profilen @torhell2. Med den prøver han å gjøre det ubehagelig for oss som avkler faenskapet han holder på med. For et ynkelig vesen».

I en Twitter-diskusjon der investor Øystein Stray Spetalen deltok, anklager Blomqvist også Eilertsen for å være rasist:

Blomqvist svarte på en kommentar der jeg ble nevnt, «Eilertsen???? Hva mener du han kan? Eller Spetalen, for den saks skyld», og la til «Jeg vet de ikke kan noe mer enn vanlige folk om kraft».

Da han ikke møtte enighet skrev han, «Du liker raljeringen de har kommet med. Det er så. Vi som kan noe om dette ser umiddelbart at de ikke kan spesielt mye. Eilertsen er jo i tillegg et gigantisk rass**l. Rasist og voldssiklende apekatt».

Den harde ordbruken høstet også bifall:

Igjen fikk konsulent Blomqvist gehør for sin tirade som ble likt av ingen ringere enn samfunnsøkonom Anders Karlberg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og selveste styrelederen ved Nasjonalmuseet, Maria Moræus Hanssen. Det hører kanskje med til historien at sistnevnte er nær venninne av administrerende direktør i Statnett, Hilde Tonne som muligens har tatt min kritikk av kraftpolitikken personlig.

Eilertsen er en smule himmelfallen over hvordan hetsen eskalerer, og spør seg hva årsaken kan være. Han mistenker selv at det handler om tidligere journalistisk arbeid:

Jeg er usikker på hvordan mitt syn på energipolitikken kan utløse slik harme. Men for snart ti år siden ble jeg introdusert for politiske diskusjoner i sosiale medier. Det vil si. Det begynte med omtrent to uker i strekk med kontinuerlig hets og beskyldninger om å være rasist, før jeg tok bladet fra munnen.

Årsaken var at jeg var en av journalistene i Finansavisen bak til sammen 120 avissider under temaet «Innvandringsregnskapet». Dette arbeidet var basert på SSBs tall, og godkjent i SSB Samfunnsspeilet med hensyn til bruken av tallmaterialet.

Her ligger sannsynligvis bikkja begravd. Den som måtte ha dristet seg til å sette spørsmålstegn ved masseinnvandringen, er fritt vilt for flokkvenstre. Slik er samfunnsklimaet i Norge blitt, og med de såkalt sosiale medier går heksejakten på speed.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.