Nytt

Olje- og energiminister/nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, har kommet til at det han sa i et intervju med VG ifjor da han kalte søskenbarnekteskap for «innavl» var et uttrykk for hans indre demoner.

Bekjennelsen er spesiell av flere grunner. For tre dager siden gikk Borten Moe mot strømmen og sa at han ikke synes islam-kritikken i Norge har vært spesiell hard: Advarer mot konformitet (klassekampen 3. august)

– Vi kan ikke slutte å ha kvasse ordskifter etter 22. juli, heller ikke om islam, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Olje- og energiministeren er stolt over måten hele Norge har stått samlet i uken etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Samtidig advarer han mot å la tragedien kvele den offentlige debatten.

– Hvis vi nå lager en kompakt konformitet med strenge, spesifikke regler for hva som er lov og ikke lov, så havner vi fort i en situasjon der visse virkelighetsoppfatninger blir stigmatisert. Men det betyr ikke at de opphører å eksistere.

Men i VG fredag 5. august er tonen en helt annen.

– Vi har alle et behov for på alle vis å ta et oppgjør med våre fordomme og demoner, ikke bare når det gjelder flerkulturelle, men hvordan vi omgås hverandre i stort, sier olje- og energiministeren.

Hva har skjedd med Borten Moe mellom 3. august og 5. august?

Saken i VG: Angrer å ordet «innavl»
av Gunn Kari Hegvik
finnes ikke på nett.