Nytt

En ny dokumentar fra Channel 4 viser hvordan muslimske weekendskoler i Storbritannia utsetter sine elever for vold og underviser i religiøst hat mot vantro og sosial segregering.

Ved en skole viser skjulte opptak hvordan en lærer uprovosert slår og sparker elevene. På bare to dager registrerer kameraet at den aktuelle læreren slår barn ned til 6 års alder over ti ganger, i løpet av mindre enn tre timers undervisning.

De øvrige filmopptakene viser at elever ved koranskoler blir undervist i en hardline, intolerant og svært antisosial versjon av islam. Opptakene viser bl.a. elever som blir fortalt at ikke-troende er de «verste skapninger» og at muslimer som tar til seg angivelig «ikke-muslimsk» levevis, som å barbere seg, danse, høre på musikk og – for jenters vedkommende – fjerner hijaben, vil bli torturert med en tretannet jernstake i livet etter døden. De blir også fortalt at hinduer ikke har «noe intellekt» og at de «drikker kupiss».

– Det ligner en forsamling man kan finne i enhver vanlig skole. Gutter fra 11 år og oppover sitter i rekker på gulvet. De ser fremover i rommet og lytter oppmerksomt. Men dette er ingen vanlig forsamling. Den som har barnas oppmerksomhet er en mann kledd i islamsk antrekk, og han stryker sitt lange skjegg mens han snakker:

– Dere er ikke som ikke-muslimene der ute, sier læreren og gestikulerer mot vinduet. – Alt det onde dere ser på gatene, folk som ikke bærer hijaben korrekt, folk som røyker… Dere burde hate det, dere burde hate å gå på den gaten.

Han refererer til ikke-muslimer som «kaffir», et ofte nedsettende begrep for ikke-troende eller vantro, skriver reporter Tazeen Ahmad.

I november 2010 avslørte BBC Panorama at såkalte weekendskoler for muslimske barn underviser rundt 5.000 barn ned til 6 års alder i brutale shariastraffer, inklusive diagrammer for hvordan man skal kappe av tyvers hender eller føtter. Barna blir også lært at straffen for homofil sex er henrettelse og at “sionister” planlegger å overta verden for jødene.

Det finnes over 2000 slike koranskoler i Storbritannia. De drives hovedsaklig av moskèer, og noen er heltidsskoler mens atter andre er deltidsskoler/weekendskoler. En av dem er den innflytelsesrike Darul Uloom Islamic High School i Birmingham. Darul Uloom-skolene er verdenskjente islamske institusjoner. Deres mål er å produsere den neste generasjonen muslimske ledere, og de er blitt omtalt som «islams Eton`er». Channel 4s dokumentar er basert på filmopptak fra denne skolen og Markazi Jamia-moskèens koranskole i Keighley, West Yorkshire.

– Skolen [Darul Uloom] er instruert av sine inspektører til å undervise i toleranse og respekt for andre religioner, men som Channel 4s filmopptak viser undervises det i stedet i religiøs apartheid og sosial segregering. Vi filmet flere undervisere som avleverte dypt bekymringsfulle taler om jøder, kristne og ateister, skriver Ahmad.

I 2009 ble skolen rost av regjeringsgodkjente inspeksjonsteam for sin interreligiøse undervisning. I rapporten heter det at «elevene lærer om troen og praktiseringen i andre religioner og blir opplært til å vise respekt for andre verdensreligioner.»

It seems that the inspectors were unaware of the teaching methods revealed by our undercover reporter, Osman. He was taken on as a volunteer at the Darul Uloom school in Birmingham in April 2009 and was allowed to sit in on some lessons – but not their Islamic classes.

So, in July last year, he went into one of the rooms where we’d heard they taught Islamic studies and left a secret camera to record the lessons.

Channel 4s utsendte reporter, Osman, ble selv slått som barn ved fire forskjellige koranskoler i Storbritannia. Han forteller at han ble slått regelmessig i de ni årene han gikk på koranskoler etter skoletid, minst et par ganger i uken.

– Det ødela tryggheten min, sier han. – Og det verste var å aldri vite når det kom til å skje. Jeg hadde en forferdelig lærer som ville bruke never, en kjepp, en sko, alt han kunne finne. Han ble bare sint og langet ut.

Osmans unge søskenbarn går på de samme koranskolene han selv gikk på og fortalte ham at slåingen fortsatt pågår. Dette fikk Osman til å forsøke å avsløre sannheten om den private verdenen av trosbaserte skoler:

Over a period of two years he bravely placed cameras in both schools and collected highly sensitive material for us. His experience of madrassas is not uncommon. But persuading people to go on camera about this has been difficult. One family who were willing to talk were too frightened to do so openly.

‘Salma’ and ‘Ayesha’ are a mother and daughter whose identities we are protecting. Ayesha is now sitting her A-levels but when she was seven she was beaten at her Koran classes. She says: ‘The teacher would sit there, tell me what to read, pronounce it to me – then if I said it wrong he would hit me on the hands with a ruler.’

Her younger brother, only five at the time, would be hit on his feet with a stick. They dreaded going to those classes but did not tell their mother. Salma eventually withdrew her children from attending madrassas for a completely different reason: she learned that they were being taught an intolerant version of Islam. ‘They were using terms like “Kaffir” just because somebody isn’t of the same religion,’ she says, ‘and I’m teaching my children to integrate and not be racist so I pulled my children out.’

Sir Roger Singleton, tidligere sjefrådgiver om barns sikkerhet for regjeringen, og Ann Cryer, tidligere parlamentsmedlem for Labour i Keighley, ønsker å innføre en lov som forbyr fysisk avstraffelse under tilleggsundervisning, slik det er i heltidsskoler. – Det er bare ikke akseptabelt, sier Cryer. – Vi ville ikke tillate dette å skje med hvite barn som går på søndagsskoler.

Channel 4 har kontaktet Darul Uloom Islamic High School med sine funn, men skolen hevder at seniorstudenten som holdt talen om hinduer senere ble rapportert av andre studenter og utvist. Ingen lærere var tilstede «under hendelsen». Taleren som leverte kommentarene om jøder var på «besøk» og hans synspunkter representerte ikke skolens holdninger. Skolen benekter at dens religiøse undervisning er hardline eller ekstremistisk og sier at den ikke tillater hat mot andre trosgrupper.

In a statement, the school said: ‘Our ethos is for students to be full and active participants of British society.’ It also said that it would study our evidence and take ‘disciplinary measures’ if required.

Regarding the Keighley madrassa, we were told that the Jamia Mosque committee was firm in its resolve to take whatever action was necessary to protect children being taught at the mosque and that it would give its full co-operation to any enquiries resulting from our film.

If the law on physical punishment does change, that would be one way to protect the very young that attend these classes. But these part-time and full-time Muslim schools also need closer scrutiny – the regulatory system needs to be tightened up.

However, we have a Government that, on the one hand, gives grand speeches about tackling the causes of extremism, as David Cameron did last week, while, on the other, encouraging local communities to set up their own schools – including faith schools. It’s time to stop these mixed messages.

And Muslims can no longer sweep this under the carpet – they need to face up to what is happening behind closed doors. Many warn that if we don’t all tackle this toxic mix of hatred and violence head on, we will reap the whirlwind in years to come.

Channel 4s dokumentar Lessons In Hatred And Violence blir sendt i morgen klokken 20.00.

Daily Mail: Shame of Britain’s Muslim schools: Secret filming shows pupils being beaten and ‘taught Hindus drink cow p***’