Kommentar

Asle Toje snakker om Kulturkamp på norsk, dagen etter at valgresultatet i USA er klart. I Norge er alt som ikke er opplest og vedtatt uforståelig. Det erklæres som «stygt» og «umoralsk», hvilket går ut på det samme. Geert Wilders, Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti er stygt, det samme er Tea Party-bevegelsen. Det foresvever medier og politikere at det kan være en sammenheng, men i så tilfelle er den del av det samme Stygge. Analysen er på nivå med barneboken om Sivert Jensen og Skrekkpartiet. Det er gotiske fortellinger for voksne.

Raymond Johansen skulle forklare USA-valget i dag, og han viste til bakmennene, oljemilliardæren (merk: milliardær!) David Koch. Sier ikke det en del? Johansen representerer et parti som har BIG OIL skrevet i pannen, som driver med tjæresandutvinning i Canada, ønsker samarbeid med Putin i nord og betaler bonuser på 500 millioner kroner i året til tvilsomme finansselskaper i Hongkong. Han har selvsagt rett til å mistenkeliggjøre andre for å være amerikanske oljemilliardærer! (med flosshatt og sigar?)

Dekningen av den nye høyrebølgen som feier over Europa og USA, er politisk skjellsettende. Den burde tilsi en anstrengelse for å forstå. Høyrepartiene har noe til felles, men er også forskjellige. Uansett møtes de med moralsk avfeiing og fordømmelse.

Det tyder på idétørke. Den samme Johansen hadde en artikkel i Huffington Post igår, der han skryter av hvor godt det har gått for Norge, mens andre må skjære inn til beinet. Igjen er det moralen det kommer an på: Sarkozy og Cameron og Merkel er onde, de vil ramme de svake.

In France, Germany and especially in the UK conservative governments compete to inflict cuts in social programmes for poorer families and unemployed.

Merk uttrykket «compete to inflict», at de ønsker å påføre…

Raymond i sin visdom kan fortelle oss at dette også er økonomisk uklokt:

These policies may be directly harmful to economic recovery, and at times seem more guided by acts of faith than sound fiscal policies.

Arbeiderpartiet derimot har styrt den norske skuta trygt gjennom urolig farvann.

Det lyder som overklassen som betrakter vanlige folk fra sin overlegne posisjon og har en blanding av medynk og forakt for de som ikke klarer seg like bra som dem.

I realiteten er dette uttrykk for en l’ancien regime-holdning: Raymond & Co forstår ikke hva som foregår rundt dem.

Asle Toje vil snakke om dette og mye annet torsdag.

Sted: Oslo Militære Samfund

Torsdag 4. november kl. 1900

Inngang kr. 100

Påmelding – helst – til document.kontakt@gmail.com

Bildet: Toje presenterer den nye boken sin om EU i Atlanterhavskomiteen.