Fritz Langs film «M» benytter musikken til Peer Gynt som gjennomgangstema, og den er uhyggelig. Det er stemninger i Fritz Lang og tysk ekspresjonisme som kan minne om dagens samfunn. Les Dagbladets leder om Malmø lørdag 23. oktober:

Selv om det er for tidlig å trekke konklusjoner, er det altså grunn til å lete etter gjerningsmannen i de høyreekstreme miljøene i og rundt SD.

Politiet i Malmø har de siste årene blitt rystet av en rekke rasismeskandaler, og mistanken sprer seg om at attentatene ville blitt tatt på større alvor dersom det var hvite mennesker som hadde blitt rammet. At det har tatt et helt år før skytingen har nådd rikspressen er heller ikke særlig flatterende for svenske medier.

Malmøs innbyggere paralyseres nå av angst for å bli det neste offeret. Panikken vokser for hver dag som går.