Nytt

Mandag kveld ble en 30-år gammel mann, en tidligere kjenning av politiet, tatt på fersk gjerning rett etter at han hadde satt en bil i brann i Malmø. Hans medsammensvorne klarte å stikke av fra politiet under pågripelsen. I løpet av sommeren har en rekke biler brent i Malmø, i det som vittige kommentatorer har døpt til carbecue.

Politiet har satt inn store ressurser i jakten på gjerningsmennene, det har blant annet vært innført flyforbud over byen og politiet har selv overvåket utsatte områder med droner, helikopter og utstrakt bruk av motorsykkelpoliti. Nå ser arbeidet omsider ut til å bære frukter.

30-åringen er den fjerde som i løpet av kort tid blir pågrepet mistenkt for å ha satt biler i brann. Torsdag meldte en etterlyst 17-åring seg etter å ha tent på en politibil i en episode som har vært omtalt selv i norske medier. Politiet hadde rykket ut til en falsk melding om husbråk, bare for å finne bilen overtent da de kom ut etter bomturen. Fredag morgen ble en annen mistenkt pågrepet for en bilbrann og tidligere i august ble en fjerde person pågrepet under en rutinekontroll med bilen full av bensindunker og en stor hammer. Hen blir senere løslatt, men har fortsatt status som mistenkt.

Nå starter puslespillet med knytte disse fire til en eller flere av de over 140 bilbrannene som er rapportert i Malmø i år. Fremdeles blir biler påtent, men ikke i samme omfang som for bare et par uker siden. Om Malmø er over det verste for denne gang får vi bare håpe, men det er for tidlig å sette to streker under svaret.

Det har vært fascinerende å følge debatten og alle eksperter og forståsegpåeres forklaring på fenomenet. Min favoritt er uten tvil Aftonbladets kommentator Daniel Swedin som mener de mange bilbrannene skyldes at skoleferien er for lang, og at elevene reker gatelangs og tenner på biler fordi de kjeder seg i påvente av at skolen skal starte igjen.

Kjeder seg i sommerferien? Har de ikke hørt om Pokémon Go?

sydsvenskan