Ryder Cup, den store lagkonkurransen i golf mellom de beste europeiske og amerikanske spillerne, arrangeres for 38. gang i disse dager i Wales.

For å stimulere kampånden hadde begge lagene hentet inn folk utenfra for å holde en peptalk. Det europeiske laget ved kaptein Colin Montgomerie valgte den gamle spanske storspilleren Seve Ballesteros, som kjempende for livet mot en hjernesvulst holdt en ti minutter lang følelsesladet tale via telefon.

Den amerikanske lagkapteinen Corey Pavins valg falt på major Dan Rooney (bildet), golfproff og høyt dekorert militær jagerflyver. Han fortalte om da han så den forrige amerikanske seieren på TV fra en militærbase i Irak, understreket hvilken ærerik og ansvarsfull oppgave det er å representere sitt land, og delte ellers ut amerikanske pilotjakker til sine golfspillende landsmenn.

På spørsmål forklarte Pavin sitt valg på denne måten:

I think military awareness in the United States is probably at an all-time high. And I think people, certainly in the States and over here, appreciate the military and what they do for our freedoms—I think it is worthwhile to recognize that. Major Rooney is a very inspirational guy and a great patriot.

Det er ikke lett å forestille seg en europeer som gir en lignende begrunnelse.