Israel har inngått avtaler med Aserbajdsjan som sannsynliggjør at landet kan bli springbrett for et israelsk angrep på Iran. Amerikanske tjenestemenn sier til Foregein Policy at de er bekymret. De vet ikke hva israelerne pønser på.

Aserbajdsjan har fire flyplasser fra sovjettiden som de ikke benytter. Landet er nabo med Iran, og Iran har en stor andel aseriere i sin befolkningen. Handel og reising er utstrakt og det i seg selv er en stor fordel for israelske operasjoner.

Samarbeidet må være et mareritt for Iran.

Det gir amerikanerne hodebry. De aner ikke hva israelerne holder på med. Offisielt.

Senior American diplomats and military intelligence officers have told Foreign Policy magazine that the United States now believes that Israel has been granted access to air bases in Azerbaijan, which shares a border with Iran. “The Israelis have bought an airfield,” a senior official told Foreign Policy in early February, “and the airfield is called Azerbaijan.”

Speaking to Foreign Policy, one of the U.S. sources said, “We’re watching what Iran does closely. But we’re now watching what Israel is doing in Azerbaijan. And we’re not happy about it.”

The Azeri military – based on a report by the International Institute for Strategic Studies’ Military Balance 2011 and brought forth by Foreign Policy – has four abandoned, Soviet-era airfields that could be made available to the Israelis, as well as four air bases for its own planes.

The U.S. intelligence and diplomatic officials told Foreign Policy that Israel, through a series of quiet political and military understandings, has won access to these air bases. “I doubt that there’s actually anything in writing,” one senior retired American diplomat with rich experience in the region told Foreign Policy, “but I don’t think there’s any doubt — if Israeli jets want to land in Azerbaijan after an attack, they’d probably be allowed to do so. Israel is deeply embedded in Azerbaijan, and has been for the last two decades.”

I februar i år ble det kjent at Israel skal selge avanserte våpen til Aserbajdsjan for 1.6 milliarder dollar, en stor kontrakt. Salget omfatter state-of-the-art våpen som droner.

Det tette forholdet og våpensalget reiser et alvorlig spørsmål som Foreign Policy ikke berører: forholdet til Armenia. Aserbajdsjan og Armenia utkjempet en bitter krig på 90-tallet om enklaven Nagorno Karabakh. Aserbajdsjan led nederlag, og er fast bestemt på å vinne den tilbake. Armenia er kristent og Aserbajdsjan muslimsk. Israel risikerer å havne på «feil» side i flere betydninger av ordet. Også Armenia ble utsatt for et folkemord. Landet er svakt, men med en forholdsvis stor diaspora, som er ressurssterk.

En annen faktor er forholdet til Russland. Armenia har holdt seg inne med Moskva. Israel kunne derfor havne i konflikt med Russland hvis det væpner Aserbajdsjan og gjør det mulig å erobre Nagorno Karabakh.

Man skal ikke se bort fra at amerikansk bekymring er skuebrød. Aseriene tilbyr både Israel og USA en bakdør inn i Iran som landet har svært vanskelig for å kontrollere. Aserierne har allerede et anstrengt forhold til myndighetene i Teheran.

‘Azerbaijan allows Israel to use its air bases near Iran border’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂