En armensk soldat betjener et stykke artilleri på frontlinjen i Nagorno-Karabakh. Foto: Armenias militære styrker/Reuters/NTB scanpix

Armenia ble søndag morgen angrepet av Aserbajdsjan og det er Tyrkia som står bak og leder, sier Armenias statsminister Nikol Pashinyan til Spectator. Han sier Russland forholder seg nøytralt. Styrkeforholdet er totalt forandret og Armenia står overfor en eksistensiell trussel.

Erdogan har hentet leiesoldater og jihadister fra Syria til frontlinjen mot Nagorno-Karabakh.

It is obviously a coordinated action by Turkey and Azerbaijan. Turkey is managing the whole process. They are not trying to hide this. It is actually a very public process. I mentioned the existential threat faced by the Armenians of Nagorno-Karabakh. But as you mention Turkey, consider the existential threat that Armenians have faced from Turkey through our history. As you know, the first genocide of the 20th century was committed in Ottoman Turkey, when one and a half million Armenians were killed. So far, Turkey has not only refused to recognise the fact of the Armenian genocide —Turkey is in fact continuing its genocidal policy towards the Armenians. And as far as our capabilities are concerned, I’ll repeat: this is an existential threat for us, and there is nothing else to do but to defend ourselves.

Hvor store planer har Erdogan? Statsminister Pashinyan tror Nagorno-Karabakh bare er en liten brikke i et mye større spill. Erdogan oppnådde ikke de resultater han håpet på i Syria, men han projiserer makt i Libya og i Middelhavet, både gjennom oljeleting og destabilisering av Europa gjennom migranter.

Tidligere var Armenia militært overlegen. Nå er rollene snudd og Erdogan har hentet jihadister fra Midtøsten til Kaukasus.

Armenia, once the clear superior, is now confronting a phenomenally well-equipped rival. While Moscow has said little, Turkey — which a century ago liquidated 1.5 million Armenians in a genocidal campaign that lasted two years — is now relocating to the Caucusus the mujahedin it deployed to Syria to topple Bashar al-Assad. Recep Tayyip Erdogan, the Turkish president who refuses to acknowledge the Armenian genocide, has pledged to support Azerbaijan by ‘all means’ necessary.

Den spesielle historien Tyrkia har med armenere burde få Vesten til å følge ekstra nøye med.

Dette landet er medlem av Nato. Hva sier Natos generalsekretær?

Pashinyan, som går under tilnavnet Kaukasus’ Gandhi, sier han har forsøkt å forhandle med Alijev i Aserbadsjan, Men Alijev har pisket opp en hatefull stemning mot armenere. I virkeligheten handler denne konflikten om diktatur mot demokrati.

When I became prime minister of Armenia, I said that a new war against Nagorno-Karabakh and Armenia by Azerbaijan would amount to a war against democracy. I can now officially say that Azerbaijan’s war against democracy in the South Caucasus has been unleashed. It is not only a fight for the freedom of one nation or one state. It is a fight for democracy because it is the war of dictatorship against democracy.

Exclusive: Armenian PM on Azerbaijani conflict

Se og les også:

– Vi ser konturene av en ny religionskrig i Kaukasus

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.