Al Qaidas nye leder for globale operasjoner er 35 år gamle Adnan Shukhrijumah, opplyser FBI. Han har overtatt stillingen som Khalid Sheikh Muhammed en gang holdt. Shukrijumah har bodd 15 år USA og det gjøre amerikanske myndigheter urolige. Han kjenner det amerikanske samfunn og dets sårbare punkter.

Adnan Shukrijumah, 35, has taken over a position once held by 9/11 mastermind Khalid Sheikh Mohammed, who was captured in 2003, Miami-based FBI counterterrorism agent Brian LeBlanc told The Associated Press in an exclusive interview. That puts him in regular contact with al-Qaida’s senior leadership, including Osama bin Laden, LeBlanc said.

De tre afghanerne som ble arrestert mistenkt for å planlegge et angrep på t-banen i New York, har erkjent at de ble styrt av Shukrijumah. Han skal også ha hatt en finger med i gruppen som planla terror i Storbritannia. Personene bak planene i New York og Storbritannia sto også i kontakt med terrocellen som er avslørt i Norge. Al Qaidas globale operative leder kan mao ha vært føringsoffiser for en terroraksjon i Norge. FBI sier de mangler konkrete bevis for at han spilte en slik rolle, men indikasjonene er der.

Shukrijumah was named earlier this year in a federal indictment as a conspirator in the case against three men accused of plotting suicide bomb attacks on New York’s subway system in 2009. The indictment marked the first criminal charges against Shukrijumah, who previously had been sought only as a witness.
Shukrijumah is also suspected of playing a role in plotting of potential al-Qaida bomb attacks in Norway and a never-executed attack on subways in the United Kingdom, but LeBlanc said no direct link has yet emerged. Travel records and other evidence also indicate Shukrijumah did research and surveillance in spring 2001 for a never-attempted plot to disrupt commerce in the Panama Canal by sinking a freighter there, LeBlanc said.

Amerikanerne er urolige over at Shukrijumah har bodd 15 år i landet. Faren var imam utdannet i Saudi-Arabia som var imam først i Brooklyn, deretter i Florida. Det gjør ham nesten til en hjemmavlet terrorist.

AP Exclusive: New al-Qaida leader knows US well