Kommentar

David Blunkett skrev i Observer i går at han ikke vil si noe offentlig om terrortrusselen bare for å tilfredsstille avisene. Det vil bare uroe folk unødig og piske opp en stemning.

Det er en markert forskjell i stilen til Bush-administrasjonen og Blair-regjeringen. Ridge går ut med alarmer, og så kommer informasjonen dagen etter som åpner for skepsis.

Aviser som bare konsentrerer seg om dette, som norske, får ikke med seg at det faktisk er substans i avsløringene. Arrestasjonene de siste uker har gitt ny informasjon.

Pakistan har arrestert en tredje sentral person, ble det kjent fredag.

Pakistani sources also revealed that a third figure, Musab al-Baloshi, had been seized. Mr Baloshi is described as being both a nephew of Khalid Sheikh Muhammad and a cousin of Ramzi Yusuf, who carried out the 1993 attack on the World Trade Centre. Yusuf is serving a life sentence in the US. Mr Baloshi was arrested in Karachi on June 12.

to recap:
Ahmed Khalfan Ghailani, a Tanzanian with a bounty of $25m (£13.7m) on his head, has been on the United States’ wanted lists since the 1998 bombings of US embassies in east Africa. Muhammad Naeem Noor Khan, a computer engineer in his mid-20s, reportedly worked in camps in Afghanistan alongside Khaled Sheikh Muhammad, the alleged mastermind behind the September 11 attacks.

Ghailani skal ha vært svært åpen og svart på spørsmål:

Hamid Mir, an Islamabad-based television editor who has written a biography of Bin Laden, said he had spoken to the police officers who arrested Mr Ghailani. «He was very open with them,» Mr Mir said. «He told the investigators that many al-Qaida operatives had entered Europe under non-Muslim names before the fall of [the] Taliban.»

Det siste er så viktig at vi gjentar det: Mange Al Qaida-operatører har reist til Europa under ikke-muslimske navn. Dette før Taliban falt.

En annen terrorekspert sier det er Pakistan som er terrorens hjerte:

Mansoor Ijaz, a London-based financier and counter-terrorist expert who negotiated on behalf of the Americans in an earlier attempt to detain Mr Ghailani, said yesterday that al-Qaida had moved into Pakistan’s cities.

«They are sending out messages and trying to create the capacity for attack,» he said. «What the authorities have done in Pakistan has helped unravel cells in the United Kingdom. The real terrorist nerve centre is in Pakistan.
Han har noen svært interessante opplysninger om hvordan CIA greide å spore opp Khan og Ghailani: De har utviklet et eget softwareprogram som sporer opp e-post og hvor den sendes fra. Det er høyst betenkelig at slike opplysninger blir offentliggjort, de har liten betydning for offentligheten.

The CIA has developed sophisticated software for tracking emails. It’s amazing that they [the arrested men] left such detail on their computers. London appears to be the biggest target in their mind. They don’t yet have the logistics or capacity. I would worry if the computers held specific details about what amount of explosives was necessary to melt steel structures in named buildings. Their idea is to collapse a building.»

Guardian Unlimited | Special reports | Al-Qaida trail links leading suspects with UK