Kommentar

En messiansk sekt som går inn for å fremskynde endetiden slik at den 12. imam vil komme tilbake, har stor innflytelse på dagens Iran. Hojjatieh-sekten ble forbudt av ayatollah Khomeini, men har i all stillhet lykkes å vinne aksept og har manøvrert seg inn til maktens sentrum. President Mahmoud Ahmadinejad skal være en hojjatieh.

Det samme skal hans åndelige veileder, ayatollah Mesbah Yazdi, være. Iranere ser på Hojjatieh-sekten som «freaks», men spekulasjonene om at det har skjedd en intern maktovertakelse er mange. Mye blir forklarlig hvis det er hold i en slik teori: valget i juni 2009 blir av mange sett på som et indre kupp. Det er nå en stor og økende kløft mellom Ahmadinejad og Revolusjonsgarden og tradisjonelle, konservative mullaher. Iran blir mer og mer en politistat. At denne staten satser alle ressurser på å bli en atommakt, gir grunn til stor bekymring. Eskatologi – endetidslengsler og atomvåpen er en dårlig kombinasjon.

Hojjatieh Society is a Shia sect, founded in Tehran in 1953 by Shaikh Mahmoud Halabi. The organization was founded to fight against another newly established Shia sect, Baha’i faith. Hojjatieh members share this idea with other Shiite Muslims that the Mahdi (the 12th Imam) will return and will rid the world of wrongdoing, injustice and tyranny. But they believe to hasten the return of the Mahdi, they should quicken the coming of the apocalypse by creating chaos and disorder.

Hashemi Rafsanjani writes in his memoir that during the Shah Regime, Hojjatieh members were reluctant to fight alongside Khomeini supporters. They believed there is no point in creating a revolution and an Islamic Republic without the Mahdi as its leader.
After the Revolution Hojjatieh members were not allowed to participate in the political scene.

They offered Khomeini to cooperate in building the country with their ‘educated young people’ but Khomeini rejected the offer. Khomeini was against Hojjatieh since they rejected his doctrine of Velayat-e Faqih (Guardianship of the Islamic Jurist). Hojjatiya Society was forced to dissolve after Ayatollah Khomeini speech on 12 August 1983.

In last 5 years both conservative and reformist politicians have warned that neo-Hojjatieh is reemerging in the corridors of power in Tehran. Two days ago while Iranians were celebrating the birthday of Imam Mahdi, Resalat newspaper wrote “due to tolerance of the intelligence service with Hojjatieh in recent years, some of the active members of this sect are now asking the legal authorization for their activities.”

Hemmelige selskap som intrigerer seg inn har selvsagt lettere for å vinne frem i et regime som er diktatorisk, og som taper legitimitet. Det må se seg om etter friskt blod og nye ideer. Det er stengt mot genuin kritikk og faller for sjarlataneri.

Mange iranere, også tradisjonalister, er skremt av hojjatieh. Det finnes forløpere i iransk historie av fanatikere, som «assassins», som viser hvor sterk innflytelse en liten gruppe kan ha. Khomeini la selvsalgt selv grunnlaget for en slik ekstremisme, med sin egen versjon av shiismen. Nå har noen tatt stafettpinnen videre, i en enda mer ekstrem retning: obskurantisme, og endetidsfantasier er siste stadium. Men det kan også bety siste stadium for Israel. En skulle tro at etterretningstjenester studerer hojjatieh-sekten nøye, og hvis opplysningene stemmer kan det veie tungt i vurderingene om man skal ty til militære midler.

Flere kjente personligheter har advart mot sektens innflytelse:

One of the very first politicians who warned from Hojjatieh influence in Ahmadinejad administration was Ahmad Tavassoli, a former chief of staff of Khomeini. He claimed in 2005 that “the executive branch of the Iranian government as well as the Revolutionary Guards have been hijacked by the Hojjatieh.”

In September 2005 Mohammad Khatami, the former reformist president of Iran said in Mashad “Those who regarded the revolution, during Imam Khomeini’s time, as a deviation, are now [wielding] the tools of terror and oppression.” Khatami did not name Hojjatieh in his speech but he referred to them as The “shallow-thinking traditionalists with their Stone-Age backwardness” that now have a powerful organization behind them.

A week before the presidential election in June 2009, Hadi Khamenei, the reformist brother of the Supreme leader said unfortunately most of the media are in hands of Hojjatieh supporters and they are propagandizing their ideas about Islam in the society. He said Hojjatieh are using soft war techniques to establish their power.

Michael Leeden gir et grimt bilde av regimets forfall: bazaarene over hele Iran streiker, til tross for at streiken offisielt ble avlyst. Regimet svarer med terror: historiske basarer er brent ned. Det samme skjer med befolkningen i Zahedan, den sunni-muslimske byen i iransk Baluchistan, hvor Jundullah-geriljaen er aktiv. Leiemordere går fra dør til dør og dreper folk. Det er kriminelle som er sluppet ut av fengslet og trent av regimet.

• First of all, there is still no end to the bazaar strike, even though the regime has taken very violent action against the strikers. A large part of the beautiful bazaar in Kerman has been torched (for that matter, regime thugs have taken to setting ablaze large sections of forest land in the region.) Nor will the bazaar strikes end soon, since this week marks religious celebrations that traditionally close the bazaars all over the country.

• The major natural gas pipeline between Iran and Turkey was sabotaged. Enormous damage was done, and the authorities have no estimate as to how long it will be until repair work is finished. Meanwhile the two countries announced plans for a brand-new pipeline.

• Saturday – Sunday night there was a serious fire at the old petrochemical plant on Kharq island. That island is very important to Iran, because it is at once the central point from which Iranian crude oil is exported, and one end of the major pipeline that carries crude and refined products to the mainland. So anything that goes wrong there has immediate consequences both for the national economy and for daily life.

The Brothel Named Iran

Does Hojjatieh Secret Society Runs Iran?