Nytt

USA opplever en kraftig økning i antall ekstreme grupper, hvis medlemmer griper til våpen, erklærer krig mot myndighetene og omfavner konspirasjonsteorier.

Tallet på såkalte patriotgrupper ble nærmest tredoblet fra 149 i 2008 til hele 512 i 2009, viser en fersk rapport fra Southern Poverty Law Center (SPLC).

127 av gruppene betegnes som halvmilitære militsgrupper, som det i 2008 ble registrert 42 av.

– Vi har sett en skikkelig eksplosjon i antallet militsgrupper og innen den regjeringsfiendtlige patriotbevegelsen, konstaterer Mark Potok i SPLC.

Bevegelsen ser på den føderale regjeringen som sin fremste fiende, og er influert av alle mulige konspirasjonsteorier. Blant annet er de overbevist om at regjeringen er en del av en ondsinnet plan for å ta knekken på amerikanere.

Sist Patriot-bevegelsen hadde kraftig vind i seilene var på midten av 1990-tallet, etter at FBI slo til mot en sekt i Waco i Texas.

Sektens medlemmer var knyttet til en rekke voldelige handlinger, blant dem et bombeattentat som kostet 168 mennesker livet i Oklahoma.

FBI-operasjonen i Waco kostet 76 av sektens medlemmer livet, noe som resulterte i at flere nye konspirasjonsteorier ble født.

Rasister

Mange av de såkalte patriotgruppene fikk et skudd for baugen etter å ha vært hellig overbevist om at dommedag ville inntreffet som følge av total teknologisk kollaps i forbindelse med tusenårsskiftet.

Da tusenårsskiftet kom og gikk uten at det oppsto nevneverdige problemer, ble det stille rundt mange av gruppene. At de nå våkner til live igjen, tror Potok kan ha sammenheng med at USAs i fjor fikk sin første svarte president, og at landet er inne i en dyp økonomisk krise.

– Økonomien ligger i ruiner, arbeidsledigheten er høy og mange er såret og frustrert og leter etter noen å skylde på, sier Potok.

– Mange sverger til konspirasjonsteorier og gjør visse grupper til syndebukker. Vi opplever dette sinnet over hele landet, sier han.

Potok mener det er svært bekymringsfullt at stadig flere av de høyreekstreme og rasistiske gruppene oppmuntrer til «handling», og at mange politikere og kommentatorer har lagt seg på en like sterkt regjeringsfiendtlig linje. Flere grupper som tidligere ikke hadde noe med hverandre å gjøre søker også sammen:

Fanatiske innvandringsmotstandere har funnet sammen med like fanatiske motstandere av sentralmyndighetene i Washington og mer tradisjonelle rasistgrupper.

Antallet militsgrupper som først og fremst er opptatt av å stanse innvandringen, har det siste året økt fra 173 til 309, konstaterer Southern Poverty Law Center i sin rapport.
Senteret har også kartlagt 932 såkalte hatgrupper, noe som bare er en liten økning i forhold til 2008. Det skyldes først og fremst at flere nynazistiske grupper har gått sammen.

VG: Eksplosiv økning i antall ekstreme grupper i USA