Russiske baptist- og evangelisk kristne menigheter i det slaviske immigrantmiljøet i USA er drivkreftene bak en voksende hat-bevegelse som i stadig større grad skremmer Sacramentos homofile og lesbiske. Menighetene er intense motstandere av homofili og den anerkjente borgerrettighetsgruppen SPLC (The Southern Poverty Law Center) karakteriserer situasjonen som urovekkende.

I juli i år myrdet to menn av slavisk opprinnelse 26 år gamle, homofile Satender Singh og forbrytelsen etterforskes som hat-kriminalitet. Et slikt drap er noe forkjemperne for homofiles rettigheter har fryktet i lengre tid:

– Etter et par år med med voldsomme anti-homoprotester fra fundamentalistiske og slavisk kristne ved praktisk talt alle homomarkeringer og aktiviteter i Sacramento, har det vi fryktet blitt realitet, sier homoaktivist Michael Gorman til Sanchez.

«Den latviske forbindelsen» kaller SPLCs Casey Sanchez en stadig større gruppe russisktalende kristne fundamentalister i Sacramento. Disse er, ifølge SPLC, intense motstandere av homofili.

– Mellom 80 000 og 100 000 slaviske immigranter lever i Sacramento-regionen, og byen rommer 70 russiske fundamentalistiske menigheter, skriver Sanchez.

Av alle immigrantene definerer en tredjedel seg som evangelisk kristne eller «russiske baptister», og blant disse er enkelte menigheter drivkrefter i en hatbevegelse som stadig vokser, og som i stadig større grad skremmer Sacramentos store homofile og lesbiske miljø.
Sacramento har tradisjonelt vært en liberal by med stor andel homofile – opp mot 10 prosent av befolkningen.

Drapsofferet var fra Fiji og var på ferie ved Lake Natoma i California sammen med venner, da en gruppe russisktalende gjester begynte å trakassere gruppen høylytt etter å ha identifisert Singh som homofil:

«Sodomitter» og «7-eleven-ansatte» kalte gruppen de indiske feriegjestene, før de sendte koner og barn hjem. Ifølge Singhs venner ringte de deretter rundt og tilkalte flere kamerater.

Singh og vennene, blant dem en gravid kvinne, ble redde og forsøkte å forlate stedet. Men gruppen ble hindret i å gå.

«Vi ønsker ikke å slåss», sa den gravide kvinnen.

«Vi ønsker ikke å slåss mot dere vi heller, vi vil bare ha homovennen deres», svarte mennene. Deretter slo en av dem Singh ned. I fallet slo Singh hodet mot en stein, og ble liggende på bakken, blødende og bevisstløs.

De slaviske mennene kjørte bort i to biler, mens de kastet flasker mot inderne for å hindre dem i å skrive ned bilnummerne deres.

Dagen etter ble 26 år gamle Satender Singh erklært klinisk død på sykehuset. Drapet har vært lite omtalt i media, men politikerne i Sacramento holder nå åpne høringer om hva de kan gjøre for å unngå flere tilfeller av denne typen vold.

Drapet på Singh er også utgangspunktet for den urovekkende analysen SPLC har gjort av situasjonen. Det kjente advokatkontoret jobber for borgerettigheter, og overvåker rasistisk og ekstremistisk aktivitet i USA.

«En amerikansk-latvisk akse av hat» kaller homo-aktivistene den voldsomme motstanden mot homofili blandt endel kristne slavere i regionen.

Ifølge Sanchez spres ekstreme anti-homofile uttalelser blant annet gjennom radiosendinger for russisktalende innbyggere og prekener fra fundamentalistiske pastorer.

– Hvis disse talene ble gitt på engelsk ville de ført til nasjonalt opprør, mener Sanchez.

Mange av anti-homoaktivistene er medlemmer av den internasjonale religiøse organsiasjonen Watchman on the Wall, som er kjent for å bombardere forkjempere for homofile rettigheter med ekskrementer under demonstrasjoner.

I Latvia er gruppen populær blant kristne fundamentalister og etniske russere, på vestkysten i USA har de tilhengere blant evangelisk kristne russisktalende immigranter.

Tallrike anti-homoaktivister møter ofte opp på markeringer til støtte for homofile, og ikke sjelden utgjør de et høyere antall enn de oppmøtte homofile selv. Tidligere senator i Californias delstatsforsamling, Dennis Manger, møtte en av lederne for det slaviske miljøet i Sacramento i 2006. I følge Manger som selv er homofil ble han kalt avskyelig:

– Du må forstå, vi setter likhetstegn mellom homofile og de som er utro, og med tyver og mordere, sa lederen ifølge Manger.

En av ideologene for denne bevegelsen er ifølge SPLC amerikaneren Scott Lively, som driver en rekke organisasjoner, blant annet Defend the Family Assosiation.

I 1995 publiserte Lively den revisjonistiske og grovt misvisende boken «The Pink Swastika», der han hevder at Hitler var homofil og at «onde homofascister» sto bak Holocaust. Hans seneste bok «The Poisoned Stream» fastslår et «mørkt og mektig homofilt nærvær i den spanske inkvisisjonen, Sør-Afrikas apartheid og det amerikanske slaveriet».

«The Pink Swastika» er blitt oversatt til russisk, og blitt populær blant anti-homofile kristne i Øst-Europa og Russland. Lederen for den latviske megakirken New Generation Church i Riga, Alexey Ledayev, er ifølge Lively den som har gjort verket kjent i mange de tidligere sovjetrepublikkene.

Hat mot homofile, diskriminering og vold, er omfattende i Latvia.

New Generation Church har over 200 tilknyttede kirker i Øst-Europa, Argentina, Israel og USA.
Lively og Ledayev har sammen med Ken Hutcherson og Vlad Kusakin som er redaktør for The Speaker – en russiskspråklig avis for immigranter i Sacramento, formet en allianse for å bekjempe homofili..

Mordet på Satender Singh har imidlertid ikke bare skremt homofile i Sacramento – motreaksjonen kommer i form av hat mot slaviske immigranter.

– Mens anti-homoaktivistene roper «Vend om, sodomitter!» roper homoaktivistene «Dra tilbake til Russland!», skriver Sanchez.

Han mener konflikten har nådd kokepunktet, og at hatefulle innlegg mot russere oversvømmer blant annet webfora i området. Avisen Sacramento Bee som har dekket drapet på Singh og rettsprosessen i etterkant, advarer på lederplass mot å stemple en hel gruppe immigranter for noe bare et en mindre gruppe står for.

Ledayev og Lively har på sin side nektet å offentlig fordømme drapet på Singh. Vlad Kusakin har kalt dødsfallet «tragisk», men hevder at Sacramento Bee har involvert seg i en «nazi-lignenede kampanje mot slaviske kristne».

Dagbladet: Satender (26) ble drept fordi han var homofil