Interlude

Jeg har vært i tvil om hva slags musikk som egner seg for å markere dagen i dag. Berlins og Europas frihet bør naturligvis feires med stormende jubel. Samtidig er datoen for Krystallnatten ikke forenlig med glede. Likevel velger jeg å legge ut det berømte opptaket av Leonard Bernstein som dirigerer siste del av Beethovens 9. symfoni i Berlin 25. desember 1989. Konserten ble fremført av amerikanske, tyske, britiske, franske og sovjetiske musikere som et symbol på diktaturets fall – selv om det tok to år før Sovjetunionen også var borte. Bernstein byttet ut «Freude» med «Freiheit» i Schillers tekst, og uttalte at Beethoven antakelig ville godtatt dette den spesielle anledningen tatt i betraktning.

Det faktum at jeg til tross for 1938 kan blogge dette sier meg at dagens valg av musikk er riktig.

Les også

-
-
-
-