caravaggio misericordie.jpg

Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milano, 1571 – Porto Ercole, 1610)
De syv barmhjertighetsgjerninger
Olje på lerret – 390 x 260 cm – Pio Monte della Misericordia, Napoli

Middelalderens kristendom talte om de syv barmhjertighetsgjerninger: å gi mat til de sultne, å gi drikke til de tørste, å kle de nakne, å ta seg av de syke, å ta vel imot pilegrimer, å besøke fanger og å begrave de døde. På bildet over har Caravaggio illustrert alle syv i én enkelt scene, som med sin kaotiske komposisjon gir assosiasjoner til hverdagslige opptrinn i de trange gatene rundt kirken hvor maleriet henger. Helt til høyre ser man en kvinne som gir bryst til en fange, og på den måten utfører første og sjette gjerning på samme tid. Bak henne ses føttene av et lik som i lysskjæret fra en fakkel bæres ut for å begraves. I forgrunnen står den sverdbevæpnede hellige Martin, som ved en dobbel gjerning gir bort halve kappen sin mens hans oppmerksomhet er rettet mot den lamme som såvidt ses ved siden av den nakne. Skrått ned til venstre for englene er det en som får slukket tørsten, og til venstre i bildet viser en mann en pilegrim veien med pekefingeren. Et skjell på pilegrimens hatt forteller at han er på vei til Santiago de Compostela. Går man og slenger i Napolis gamleby og vil se en annen Caravaggio, rusler man bort til Via Toledo, hvor Ursulas martyrium henger i Stigliano-galleriet. Og får man ikke nok, kan man dra opp til Capodimonte-museet og beskue piskingen av Kristus.