Nytt

Det har blusset opp til strid om rettigheter og prinsipper knyttet til spesielle matretter mellom Libanon og Israel, som har mye til felles på gourmet-fronten. Konflikten har historiske, humoristiske og intrikate, juridiske undertoner – knyttet til matrettigheter.

Libanon og Israel er to små land som henger tett sammen i verdens mest strategiske treffpunkt – mellom tre kontinenter. Selv mattradisjoner er noe de har felles: Nå sloss libanesere og israelere i Guinnes rekordbok om å lage den største posjonen med hummus. En veldig populær dip basert på kikerter. Men drakampen stopper ikke der.

Kappestriden mellom Libanon og Israel har interessante undertoner: Hummus-produsenter i Libanon har nemlig merket seg at en EU-domstol i 2002 fastslo at Hellas har opphavsrett til fetaost. Denne spesielle osten må nemlig være laget av melk fra gresk sau og gjeit, fastslo EU. Nå mener lederen for den Libanesiske industriorganisasjonen, Fadi Abboud, at denne EU-dommen må være retningsgivende også for mat og matoppskrifter i andre land.

Kom og sloss for din bit, du vet du har rett! Under dette slagordet slo libaneserne lørdag sitt naboland i sør – i det minste i Guinnes rekordbok, med en gigantposjon hummus. 300 kokker i upåklagelig antrekk arbeidet intenst inne i et partytelt i Beirut lørdag, over en diger bolle med kikerter og sitronjuice. For de spesielt intersserte: Det gikk med 1350 kilo med kikerter, 400 liter med sitronjuise og 26 kilo salt, til hummusretten som veide temmelig nøyaktig to tonn.

Nå mener nabolandet hvor fønikerne i sin tid kanskje laget minst like mye hummus som jødene lenger sør, at israelerne er i ferd med å stjele hummus-tradisjonene, og selge det hele som sitt produkt. Hvem som måtte ha rett og rettigheter på dette feltet, det gjenstår å se. Så langt er det ikke noe som tyder på et forestående forbud mot hummus i Israel, snarere tvert mot. Dersom det er riktig at Hezbollah-islamister nå har 300 baser fordelte i Sør-Libanon, ligger det heller ikke ann til noe fellesmåltid med det første.

For ordens skyld bør vi vel ta med at de tre hundre kokkene har stått opp til ny dyst i Beirut sentrum søndag: I det dette skrives lages nemlig den populære salatretten tabbouleh i den samme kjeramiske bollen og i det samme teltet som gårsdagens hummusrett. Hensikten er i første omgang å slå Israel i Guinnes rekordbok, deretter å forsøke å sikre retten som et libanesisk produkt. Så langt er det imidlertid ikke noe som tyder på at israelerne har tenkt å ta vekk verken hummus eller tabbouleh fra sine spisebord. Det skal vissnok dreie seg om noen tusen års tradisjoner der også. Men libaneserne skal på sin side grave i veldig gamle arkiver for å dokumentere at det var dem som først begynte med hummus og salat. En utfordring kan være at de første oppskriftene kanskje står på arameisk, et urgammelt språk både israelere og libanesere også har felles..

Roy Vega

http://news.yahoo.com/s/ap/20091024/ap_on_re_mi_ea/ml_lebanon_hummus_record;_ylt=Aq8nxrJ8lh8Nqe1Sjw3czKV0fNdF