Feature

jaguar_xj_2008.jpg

Jaguar XJ har siden den så dagens lys vært forbundet med klasse og diskret eleganse, og synet av den i trafikken bringer tankene litt hen på svunne tider. Luksusbilen har nemlig beholdt sin karakteristiske, slanke linje og skjønne bakpart, selv om den gjennom sin førtiårige historie er blitt forsiktig modernisert. Mens høy oljepris og strengere krav til utslipp med tiden har gjort minst mulig luftmotstand til et viktig designkriterium for de fleste biler, har den største Jaguaren strittet imot utviklingen og beholdt en egen aura av uforanderlighet ved ikke å ta opp kampen mot den lite drivstofføkonomiske turbulensen over bagasjerommet.

Nå går det imidlertid mot slutten, for den nye XJ-en som kommer i salg i 2010 har et langt mer oppsvulmet utseende til tross for litt lavere vekt, og det flate taket er erstattet med en jevn, aerodynamisk overgang mot en mer muskuløs rumpe. Den smekre elegansen er i det hele tatt ofret til fordel for et sportslig utseende som minner om XF-modellen, og som får en til å lure på om en bestemt nisje av bilkjøpere med estetiske tilbøyeligheter nærmest er blitt borte. En staselig kjerre er det utvilsomt fortsatt, men dens forvandling betyr likevel at en epoke i bilhistorien er over.

jaguar_xj_2010.jpg