Tavle

En varm lørdags ettermiddag gikk jeg med min kone og vår lille datter nedetter en av gatene i hjertet av Lyon. Plutselig kom det gruppe etter gruppe av forskjelligartet utseende mennesker gående. Det var brasilianere med trommer, søte jenter fra Libanon, vakkert kledde indere med ghettoblaster osv. Jeg snudde meg til min kinesiske kone og sa på spøk at hvis Norge er representert vil det være med en bunadskledd mann som holder ett lite norskt flagg. Jeg tok feil – det var tre bunadskledde jenter med hvert sitt lille flagg. Foran dem var det portugisisk folkedans med kastanjetter og tresko, bak var det unge kinesiske menn i full dragedans. De norske jentene stod der med ryggen til de andre og snakket sjenert seg i mellom. Et lite stykke Norge i Frankrike.

Neste dag gikk vi til den store plassen kallt Bellecour, hvor hvert land hadde sitt eget telt, og hvor det dessuten var innslag av musikk og dans. Alle steder var teltene åpnet slik at interesserte kunne gå inn og se hva landene hadde å tilby og kanskje stille menneskene der noen spørsmål. Joda, alle teltene var åpne, bortsett fra det norske og danske. De hadde felles telt, stand ved siden av hverandre, og den lille åpningen mellom dem var stengt med en teltduk. En av de unge jentene fra dagen før stod bak den norske standen og pekte ut brosjyrer for interesserte.

Jeg fikk øye på noen fiskekaker og litt laks på et bord bak teltduken. Først ble jeg litt overrasket, men tenkte at det var jammen en god ide å servere norsk mat til potensielle turister. Det stod noen offisiellt utseende mennesker på hver side av bordet, de så meget norske ut, men sulten som jeg var tenkte jeg ikke så mye over det. Dessuten hadde teltduken glidd litt til side og jeg øynet en mulighet til å komme inn og smake litt på maten. Straks var imidlertid en av de offisielle menneskene der og fikk stengt styggedommen. Både jeg og magen knurret litt, men lot det passere – jeg så at menneskene bakenfor ble litt brydde og rådville, forståelig nok, de kunne jo ikke vite at jeg var norsk.

Sa mennesket noe til meg, den potensielle turisten? Var hun åpen og inviterende? Selvfølgelig ikke, hun var opptatt med å være med på ett gruppebilde. Det blir sikkert fint å henge på veggen. Tur til Lyon 2015.

TheReligiousCynic