Feature

Amerikansk-iranske Roxana Saberi (31) ble lørdag dømt til åtte års fengsel for å ha spionert for USA. Saberi har topp utdannelse fra amerikanske universiteter. Hun har arbeidet i Iran som frilansjournalist for blant annet BBC og National Public Radio, hun er mao seriøs og respektert. Å arrestere henne og tiltale henne for spionasje har diplomatiske ringvirkninger. Det er en avgjørelse som er tatt på høyt politisk hold.

Å dømme henne samtidig som president Barack Obama har tilbudt direkte samtaler med Iran, kan vanskelig tolkes som annet enn en test for å se hvordan den nye presidenten vil reagere. Utenriksminister Hillary Clinton har reagert med skuffelse på dommen.

Diktaturer anvender ekstrem vilkårlighet for å teste motstanderen. Men det er et dårlig tegn og vitner om uforutsigbarhet.