Nytt

Det er stor forskjell på de generaliserende fordømmelsene av Israels krigføring og enkeltepisoder. BBCs Malcolm Frazer kunne igår fortelle en rystende historie om soldater som hadde drept barna i en familie.

Frazer hadde først hørt historien på den egyptiske siden av grensen, i byen El Arish. Den handlet om soldater som steg ut av tank og målbevisst skjøt på små barn. Frazer fant storyen spesiell. Han oppsøkte stedet, med kamera, og hadde med seg et bilde av en overlevende liten jente. De står midt i et landskap av bombede hus, omgitt av unge menn. Ingen drar kjensel på jenta, før en mann titter over skulderen. Det viser seg at det er faren til jenta. Han bryter sammen da han får høre at datteren hans ikke kan gå. To andre jenter er drept.

Han forteller hvordan soldatene rolig siktet på barna og skjøt, mens de spiste på sjokolade og snacks.

Historien gjorde sterkt inntrykk.

Det har tidligere forekommet at kamera har fanget opp grove overgrep. Under den første intifadaen, da Yitzhak Rabin, ba soldatene om å knuse ben, ble to soldater filmet som med stener brakk armene på en tilfangetatt palestiner. De holdt på i en åsside og forsto ikke at de var synlige med telelinse.

Det nytter ikke å si at fienden gjør verre ting. En profesjonell hær skal ikke oppføre seg slik.

Israel har de senere år fått mange immigranter fra Russland. En del av dem har tatt med seg holdninger og metoder som Putin liker, men som ikke passer i et demokrati.