Nytt

Bernard L. Madoff, mannen bak tidenes finanssvindel, er et kjent medlem av det jødiske samfunn i New York. Det bekymrer amerikanske jøder, som allerede har merket oppsvinget i konspirasjonsryktene.

Madoff har på ingen måte spart jødene: han har tvert om brukt alle sine kontakter til å skafe seg investorer. Enorme summer er gått tapt. Det gjelder jødisk veldedighetsarbeid: Amerikanske jøder lager stiftelser som finansierer alt fra universiteter til eldresentra. Disse må nå finne seg i innskjæringer til benet. Det er snakk om den største finansielle katastrofen siden 30-årene.

Madoff har vært helt skruppelløs. Alle er blitt melket og pengene er borte.

Bare Yeshiva University har tapt $ 100 millioner. Det er snakk om store penger.

The Madoff crisis marked an unprecedented loss to the «Jewish economy» – the networks of Jewish institutions, donors and charities that include universities, schools, hospitals and community centers, agreed Jonathan Sarna, a scholar of American Jewish history at Brandeis University.

«I know of nothing [in history] on this scale,» he said.

Sarna predicted that the wholesale destruction of fortunes and endowments would prove to be a turning point in American Jewish institutional life, which over the past twenty years has moved from a model of community funding – collecting small donations from a broad swath of donors – to
focusing on a handful of «cowboy» mega-donors who launched hugely successful programs like birthright israel outside of the traditional federation system.

«The reduction of billions – not millions but billions – in the Jewish economy means that there is just not going to be enough money to sustain all the institutions and initiatives that have been created,» Sarna told The Jerusalem Post. «We will be a poorer community for that.»

«We will be a poorer community for that. What’s been wiped out is an infrastructure that was particularly important in sustaining these institutions. The people who were invested with Madoff were the generation that not only supported institutions like Yeshiva University or the Holocaust museums, but that created them,» Sarna said.

Det jødiske samfunn er nå truffet tre ganger av finanskrise: først var det donorene som tapte mye penger på børsen, så var det stiftelsene som tapte penger på børsen, og nå får de høre at innskuddene er borte. Det er ikke en bølgedal. Pengene er vekk.

«This is a tidal wave, a tsunami,» said a veteran advisor to Jewish nonprofits, who asked to speak on condition of anonymity. «You can live with a downturn in the economy, because there will be an upturn. But now we’re talking about foundations that have been wiped out completely, money that’s not recoverable.»

Among the major losses announced over the weekend, the Los Angeles Jewish Community Fund reported that its $25.5m. investment in Madoff’s
firm did not exist, the Carl and Ruth Shapiro Family Foundation may have lost as much as $145m. and the Technion-Israel Institute of Technology some $6m. in funds invested with Madoff’s firm.


Jewish community braces for calamity in wake of Madoff fraud