Nytt

Den italienske regjering ga tirsdag opp planen om registrering av alle roma i landet, og sa det nå bare vil bli tatt fingeravtrykk av de over 14 som ikke har ID-papirer. Tidligere ville man ta fingeravtrykk også av barn.

Men alt som smaker av registrering vekker de mest ubehagelige minner hos den liberale elite. Den foretrekker heller at myndighetene ikke har kontroll. En menneskerettsadvokat sa på CNN at det kunne utvikle seg til noe som minnet om 30-årene. Han sa det var viktigere å beskytte den «myke livsstilen» i Italia.

The ministry said the new guidelines were sent to local authorities in Rome, Milan and Naples, where tens of thousands of Gypsies live in hundreds of shabby encampments built on the cities’ outskirts.

Officials in the cities had already begun taking information from the inhabitants with varying methods after the government ordered the census as part of a crack down on street crime, which Italians blame mostly on foreigners.

Government officials had said the census would include fingerprinting those living in camps, adults and children alike.

That plan provoked a storm of criticism from center-left opposition as well as from the European Union and human rights groups. Opponents say the campaign is a discriminatory measure that singles out a minority.

More than 700 encampments have been built, mainly around Rome, Milan and Naples, populated almost entirely by Gypsies, also known as Roma.


Italy scales back Gypsy fingerprinting campaign