Gjesteskribent

I en del av Londons bydeler er den lokale samfølelsen borte, man søker sammen i egen gruppe og bryr seg katten om andre. Den grove volden er blitt mer vanlig. Folk må barrikadere sine leiligheter.

The Broken Society kaller sosiologene dette fenomenet.

Mads Bonde fra Jyllands-Posten bruker eksemplet om tyrkisk-fødte Evren Anil som ble drept av to ungdommer, fordi han stanset da de kastet en sjokolade inn i bilen hans: Et avbrutt liv. Vold som brutalt slår ned som lynet, har også en eksplosiv kraft på omgivelsene. Foreldrene til Evren er blitt skilt, og søsteren orker ikke lenger bo i Storbritannia.

Det finnes nok av eksempler.

Et af områderne er Brixton i Sydlondon.

»Husk at dukke dig for kuglerne,« siger folk, når man skal besøge bydelen, der præges af efterkommere fra de tidligere kolonier i Afrika og Caribien.

I vinduet ved fastfood-stedet Kentucky Fried Chicken hænger to efterlysninger om mord begået i de nærmeste sidegader.

Den ene sag begyndte en torsdag aften i familien Nasseris grønthandel-bod. En sort mand stjal en appelsin til 20 pence, 2 kroner. Bodens ejer, Asad Nasseri, opdagede tyveriet og bortviste manden. Det udløste et skænderi, som endte med, at tyven forlod stedet, mens han råbte: »Jeg kommer tilbage.«

Han indfriede sit løfte lørdag kort før lukketid, da han vendte tilbage med fire kammerater samt knive og hamre.

Asad Nasseris fætter, den dygtige lægestuderende Khalil, var tilfældigvis i butikken, og det blev ham, de gik løs på. Khalil blev stukket i ryggen og faldt blødende sammen mellem frugtkasserne, mens chokerede forbipasserende så på. Død på grund af en appelsin.
..
Når volden stiger i områder som Brixton, skyldes det ifølge professor Simon Hallsworth, at samfundet falder fra hinanden:

»Vi har fået et samfund , der er splittet i atomer. Fællesskabet er væk, og folk må selv løse deres problemer.«

Der har altid været kriminalitet i Londons fattige kvarterer. Men før eksisterede trods alt en vis fællesskabsfølelse og en høj grad af selvjustits. Man undlod at pisse i sin egen rede, for nu at udtrykke det malerisk. Det er slut nu.

»Den sociale cement, der engang kunne forene disse lokalsamfund, er forsvundet,« siger Hallsworth.

Nathan John er en ung, sort hjælpepræst og grundlægger af organisationen Youth Enlightment Limited, der hjælper Londons byråd med at tackle problem-unge. Han er enig:

»Over årene har vi mistet forbindelsen til hinanden, så vi i dag ikke er noget samfund længere.«

Folk fokuserer på, hvad der skiller, frem for, hvad der forener.

»Nu er man ikke bare sort. Man er enten sort afrikaner eller sort caribier. Og sort afrikaner er heller ikke nok. Man er enten fra Ghana, Kenya eller Somalia, og selv inden for landegrænserne kan der være opdelinger. Vi deler os over så mange ting, at det har udviklet sig til en joke.«

Samtidig er naboskabet forsvundet.

»Vi har et ordsprog, der hedder: Det kræver en landsby at opfostre et barn – altså mere end en person. Hvis jeg som dreng kom til at låse mig ude, ville naboen sige: Kom ind til mig, så kan du vente her, til din mor kommer hjem. Det ville aldrig ske i dag.«

Samfundsnedbruddet forstærkes ifølge Nathan John af mange splittede familier.

»Vi har teenagere, der dyrker ubeskyttet sex i en meget tidlig alder. Resultatet er, at børn får børn. De har ingen erfaring med opdragelse, og faderen smutter for det meste. Hver anden unge sorte vokser op uden en far, der kan sætte nogle regler,« siger han.

I et samfunn i oppløsning innfører folk merkelige territorielle grenser, for å holde «fremmede» ute og vite hvem som hører til.

Mangel på skrupler er særlig udtalt hos banderne, der er blevet symbolet på samfundsopløsningen i London. Banderne overfalder uskyldige, der kigger på dem på en nedværdigende måde, mens andre uskyldige gennembankes, stikkes eller skydes, fordi de efter mørkets frembrud færdes i et fremmed postnummer. I den østlige bydel Hackney er det f.eks. farligt at gå ind i postnummer E9, hvis man bor i E5. Og i Brixton må man ikke betræde en anden boligafdeling end sin egen.

Territorieopdeling er ifølge fagfolk hovedårsagen til, at 74 pct. af deltagerne i avisens rundspørge føler sig usikre ved at færdes på gaden om natten.

Et samfund bryder sammen
Udvikling: Samfundet går i stykker i fattige dele af London. De almindelige normer forsvinder, familier går i opløsning, og der sættes rekord i antal teenagemord. Briterne kalder det The Broken Society, samfundet, der er gået i stykker.