Feature

evren.anil.jpg

Evren Anil hadde nettopp fått seg drømmejobben innen it. Han var 23 år, begavet, sosial, tok eksamen med glans, hjalp andre med lekser i helgene, spilte fotball og var en av de beste. Han kom til Storbritannia som treåring fra Tyrkia, og var yngst av fire søsken. Den 5. august ifjor ble alt forandret. Evren kom kjørende med søsteren gjennom Gypsy Hill i London. De måtte stoppe for rødt lys. Da hiver to gutter en halvspist sjokolade inn gjennom vinduet. Evren stanser og går ut for å snakke til guttene. Det skulle han aldri ha gjort. De to er 16 og 17 år gamle Patrick Rowe og 16 år gamle Dejon Thompson. De utfordrer Evren med en gang, en av dem tar frem en kniv og presser den mot nakken hans. Han får noen voldsomme slag i hodet og faller bevisstløs mot fortauskanten. Etter åtte dager dør han på sykehus. Nylig ble de to dømt. Til fire års fengsel. De slipper ut etter 18 måneder. Halvannet år for å ha drept et annet menneske. Kommentarene koker av sinne over dommeren. De to guttene uttrykte ingen anger i retten.

Familien til Evren er knust. Søsteren vil flytte fra Storbritannia. Hun tør nesten ikke kjøre bil lenger. Slik er det for mange. Time magazine satte nylig søkelyset på ungdomskriminaliteten i UK:

Jason Steen isn’t an obvious target for muggers. The 40-year-old heads his own company advising on mergers and acquisitions, and usually strides through life like a Master of the Universe. This evening, though, he looks shaken. Two days earlier, he was accosted outside his central London home by eight kids — the youngest was 11 — who punched him to the ground, hustled him to the nearest cash machine and forced him to reveal his PIN number. After a series of attacks in the area, local residents have gathered in Steen’s apartment to talk to the policeman handling the case. His advice: «Don’t go out unless you have to.»

Staying home in the face of danger isn’t the British way. After suicide bombings in July 2005, Londoners continued working and socializing. Yet a survey by kids’ charity TS Rebel found that last year more than a fifth of Britons avoided going out at night rather than risk encounters with a different form of terror: groups of children. Britons are frightened of their own young.

Britain’s Mean Streets

Four years for teenagers who killed Evren Anil