america.jpg

Barack Obama værer at amerikanerne vil ha forandring og forsøker å spille opp til det. Med sin karisma appellerer han til kennedy-genet hos amerikanerne. Han kan bli symbolet på et forynget, moderne, hipt Amerika, som tar lederrollen i en globalisert verden. Resultatet viser at amerikanerne er klar for en svart president, sier Sveriges Radios reporter. Dobbelt så mange demokrater stemte ved dette primærvalget: 220.000 mot 115.000 for fire år siden – i 20 graders kulde.

«You said the time has come to move beyond the bitterness and pettiness and anger that’s consumed Washington,» Obama told his raucous supporters. «To end the political strategy that’s been all about division, and instead make it about addition. To build a coalition for change that stretches through red states and blue states. Because that’s how we’ll win in November, and that’s how we’ll finally meet the challenges that we face as a nation.»

Det er en voldsom styrkeoppvisning å vinne primærvalget som førstegangs kongressmann. Og med en stappfull krigskasse. Spørsmålet omverdenen stiller er om Obama har erfaring og vurderingsevne til å være verdens leder.

På en måte deltar hele verden i det amerikanske presidentvalget. Slik var det i 2004, og følelsen har bare tiltatt. «Verdens viktigste embete» er ikke lenger en klisje. USAs president er verdens leder. Derfor betyr det mer enn noen gang hvem som vinner. Vi er alle blitt amerikanere.