Sakset/Fra hofta

Barack Obama kan få et ulivssår av sin egen pastor, som han selv har sagt har vært som familie for ham. Det er egentlig tragisk. Liberale medier og millioner av mennesker kommer til å ta det tungt. De hadde satt sitt håp til Obama.

Da videoene med Wrights prekener ble kjent for to måneder siden, var det klart at de var en torpedo mot hans kandidatur. Ingen motstander kunne unnlate å utnytte en slik sårbarhet. Men nå har Wright kommet republikanerne i forkjøpet. Han har levert det verste angrepet av dem alle, ved å gjenta noen av de verste uttalelsene, og antyde at Obama egentlig er enig med ham.

Uansett hvor upopulær Irak er, amerikanerne lever i en post-9/11 verden. Når de hører presidentkandidatens pastor si at den amerikanske regjering er troendes til å oppfinne aids for å utslette svarte, går alarmen. Hva slags kandidat er dette? Mistilliten mot Obama vil vokse, og det vil bli vanskelig for liberalere å forsvare ham.

Det er nesten så man kan fornemme hva kommentatorene vil skrive når han har kastet inn håndkleet: Obama hadde ikke så mye å fare med når han skulle si noe konkret om truslene USA står overfor. Kanskje han ikke haddde forstått dem? Kanskje det er bra at han ikke får anledning til å prøve seg i Det ovale kontoret, for han kan ikke ha forstått hva det dreier seg om.

Uansett hvor mye Obama distanserer seg vil spørsmålene bare forsterkes: hva slags dømmekraft har du som satt og hørte på denne mannen og kalte ham familie så sent som for et par måneder siden, da de første avsløringene kom?

Obamas kandidatur er over, men det vil ta noen dager, uker, før det synker inn. Liberalere trenger litt tid til å fordøye skuffelsen.

Dana Milibank i Washington Post var right on target:

Should it become necessary in the months from now to identify the moment that doomed Obama’s presidential aspirations, attention is likely to focus on the hour between nine and ten this morning at the National Press Club. It was then that Wright, Obama’s longtime pastor, reignited a controversy about race from which Obama had only recently recovered – and added lighter fuel.

Speaking before an audience that included Marion Barry, Cornel West, Malik Zulu Shabazz of the New Black Panther Party and Nation of Islam official Jamil Muhammad, Wright praised Louis Farrakhan, defended the view that Zionism is racism, accused the United States of terrorism, repeated his view that the government created the AIDS virus to cause the genocide of racial minorities, stood by other past remarks («God damn America») and held himself out as a spokesman for the black church in America.

In front of 30 television cameras, Wright’s audience cheered him on as the minister mocked the media and, at one point, did a little victory dance on the podium. It seemed as if Wright, jokingly offering himself as Obama’s vice president, was actually trying to doom Obama; a member of the head table, American Urban Radio’s April Ryan, confirmed that Wright’s security was provided by bodyguards from Farrakhan’s Nation of Islam.

Wrights syn på sionisme som rasisme er nok til å gi Obama store problemer.

His views on Farrakhan and Israel? «Louis said 20 years ago that Zionism, not Judaism, was a gutter religion. He was talking about the same thing United Nations resolutions say, the same thing now that President Carter’s being vilified for and Bishop Tutu’s being vilified for. And everybody wants to paint me as if I’m anti-Semitic because of what Louis Farrakhan said 20 years ago. He is one of the most important voices in the 20th and 21st century; that’s what I think about him. . . . Louis Farrakhan is not my enemy. He did not put me in chains, he did not put me in slavery, and he didn’t make me this color.»


Could Rev. Spell Doom for Obama?