Sakset/Fra hofta

Barack Obama fikk mange lovord igår for sin tale i Philadelphia om rasekløften i USA, herunder om sitt syn på og forhold til pastor Jermiah Wright. Men Obama beroliget neppe alle, og fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål.

CNNs kommentator roste Obama, og flere andre sa det var en imponerende tale. Men Obama ville ikke ta avstand fra Wright som person, og det kommer han trolig til å måtte betale for. Wrights taler finnes på Youtube, og der vil de fortsette å gnage på Obamas troverdighet. Det er særlig uttalelsene om at 9/11 var gjengjeldelse for amerikansk utenrikspolitikk og at USA fortjente straffen, som er ødeleggende.

Dette er den samme politisk-forrykte heksesabbaten som har vokst seg stor og bred i USA og verden utenfor, men som er politisk ødeleggende for den som vil bli valgt til president.

Obama bedyret i talen at han aldri hadde hørt Wright uttrykke sine tanker som han gjorde i preknene som ligger på Youtube. Dette til tross for at Obama har vært medlem av kirken i 20 år og omtaler Wright som åndelig veileder. Er det sannsynlig? Ville ikke uttalelser om at USA selv må bære ansvaret for 9/11 vært tema i menigheten? En slik benektelse står ikke til troende, og motstanderne og kritikerne vil selvfølgelig ikke la ham i fred.

Ross Douthat setter Obamas forhold til Wright i perspektiv i Atlantic. Han sammenligner det med at John McCain skulle valgt seg en menighet der den høyreorienterte evangeliske Jerry Fallwell var prest.

Dette har den liberale siden vanskelig for å se. Men denne erkjennelsen kan bli tvunget ned halsen deres.

Ever since the rise of the religious right, conservative politicians have attempted a delicate two-step with conservative Christianity’s more extreme elements, simultaneously welcoming their support and keeping their more outlandish positions at arm’s length. Now it’s Barack Obama’s turn to try the same trick — except that the extremist in question is the pastor of his church, a spiritual mentor, and the man who married him and baptized his children.
..
The problem is less that Wright sounds Malcolm X than that he sounds like Jerry Falwell crossed with Ward Churchill, calling down God’s vengeance on a corrupt U.S.A., but for leftist instead of right-wing reasons.

Ward Churchill var lærer ved University of Colorados avdeling for etniske studier. Han ble kjent da han skrev at de som døde i World Trade Center ikke var uskyldige sivile.

Churchill wrote an essay in September 2001 entitled On the Justice of Roosting Chickens. In it, he argued that the September 11, 2001 attacks were provoked by U.S. foreign policy. Further, he argued that people who were wounded and killed in the World Trade Center were not innocent civilians, comparing their role in «ongoing genocidal American imperialism» to the role played by Adolf Eichmann in organizing the Holocaust.

Alle som beveger seg ut i denne hengemyra, vil synke dypere hvis de ikke øyeblikkelig kutter all forbindelse. Det gjorde ikke Obama i talen i Philadelphia. Forholdet er for tett.

So far, Obama has attempted to laugh off Wright’s penchant for inflammatory rhetoric, comparing him to «an old uncle who says things I don’t always agree with,» and suggesting that this is «what happens when you just cherry-pick statements from a guy who had a 40-year career as a pastor.»
..
His connection to Wright isn’t the equivalent of John McCain’s going to Liberty University to make nice with Jerry Falwell. It’s the equivalent of John McCain taking his wife and children, most Sundays, to Jerry Falwell’s church. And the disconnect between Obama’s studied moderation and his congregation’s radicalism requires more of an explanation than he’s offered so far.

Video emerged of Barack Obama’s pastor’s saying that the U.S. invited the September 11 attacks with its support for state terrorism abroad.

Les også

-
-
-
-