Sakset/Fra hofta

Stein Winge har regien i årets Stiklestad-spill sammen med dramaturg Bibi Moslet. Han har valgt en omgjøre stykket fra et spørsmål om nåde til å handle om makt; Irak og Palestina blandes inn.

Med klare referanser til USAs overgrep i Irak og Palestina-konflikten, som er synlige bevis på at maktovergrep ikke fører frem, har dramaturg Bibbi Moslet og regissør Stein Winge valgt å snu perspektivet i «alle spels mor».

– Spelet handler ikke om kristen tro, men om politikk og makt, mener Moslet, som har skrevet om, flyttet på replikker og lagt ny tekst inn i Olav Gullvågs manus.

– Det handler om å si noe om sin egen samtid, sier hun.

«Vrien» har avfødt heftig debatt. Regissør Otto Homlung som selv har satt opp stykket 11 ganger kaller Winge «vulgær». Flere andre har rykket ut, men Winge lar seg ikke affisere. Salget går strykende.

Det spesielle er kanskje ikke at en regissør ønsker å gjøre om på et stykke, men hvor radikalt er det å blande Irak og Palestina inn i et stykke om Hellige Olav? En segment av norsk elite later til å mene at det fortsatt er originalt.

– Olav var ikke hellig

Miraklenes tid er forbi på Stiklestad. Nå blir «Spelet om Heilag Olav» avkristnet for at det skal handle mer om politikk og rå maktbruk.