Nytt

Det skal være splittelse både i den britiske regjeringen og blant Labours parlamentarikere i synet på å gjøre Salman Rushdie til Sir.

Utenriksminister Margaret Beckett uttrykte beklagelse hvis noen følte seg støtt.

Speaking after a meeting in London with Hoshyar Zebari, the Iraqi foreign minister, Mrs Beckett defended the award, but told Sky News: «Obviously, we are sorry if there are people who have taken very much to heart this honour, which is after all for a lifelong body of literary work.»

Innenriksminister John Reid uttrykte seg langt mer kontant. Under et besøk i New York sa han at det ikke var noe å beklage. Dette dreide seg om å verdsette ytringsfrihet.

The Home Secretary added: «I think we have a set of values that accrues people’s honours for their contribution to literature even when they don’t agree with our point of view.»

Tjenestemenn ved the Cabinet Office beklaget at utvelgelseskomiteen nok ikke hadde forestilt seg at æresbevisningen til Rushdie ville skape slikt oppstyr. Underforstått: det skulle vi helst unngått.

Skillet ser ut til å gå mellom prinsippfaste, pragmatikere – noen vil si opportunister – og en tredje gruppe som beklager tildelingen, de fleste muslimer. Her er det også et bredt spekter – fra Iraks utenriksminister, som er kurder, til de militante i Pakistan som ønsker Rushdie død.

Labour-representanter med muslimsk bakgrunn kritiserte også tildelingen som en taktisk blunder.

Last night, a senior Labour Muslim peer appealed to ministers to put the award on hold and revealed that Muslim British businesses were trying to organise a nationwide shutdown in protest over the knighthood.

Lord Ahmed of Rotherham told The Daily Telegraph: »I would urge and plead with all Muslims around the world to remain calm.» But he warned that honouring the author put «Her Majesty the Queen in a very difficult position» as head of the Church of England as The Satanic Verses had offended Christianity as well as Islam.

Men at britiske myndigheter skal ta slike hensyn, på tvers av kunstneriske verdier, blir neppe forstått av det store flertall i Storbritannia. Lukkede butikker i protest kan bare bidra til å øke avstanden mellom folk.

Cabinet split over Rushdie knighthood

By Brendan Carlin, Political Correspondent