Kommentar

Alle som så president Mahmoud Abbas tale, forsto at det var en mann som var fed up. Han har fått nok av Hamas. Han tror ikke de vil forandre seg. Den siste ukens vold var dråpen som fikk begeret til å renne over.

Abbas var voldsomt opphisset da han snakket om de tre barna som ble skutt sist mandag. Han sa de som sto bak hverken var palestinere eller muslimer. De fortjente å dø.

Han var ikke mindre knusende i sin omtale av torsdagens drama ved grenseposten Rafah, da statsminister Ismail Haniyeh kom hjem etter en rundtur til en rekke land i regionen. Med seg hadde han 35 millioner dollar som han håpet å smugle inn i Gaza.

Abbas sa Hamas rettet latterlige beskyldninger mot Muhammed Dahlan for å ha forsøkt å drepe Haniyeh. Det er absurd. Dahlan var med å arrangere turen til Haniyeh, sa Abbsas. Han sa hans kontor hadde hjulpet til med å planlegge turen og fulgte Haniyeh til grensen da han dro.

Men hva gjør velkomstkomiteen til Haniyeh, spurte Abbas opphisset. Istedet for blomster møter de opp med maskinpistoler! De åpner ild, og skyter mot presidentgarden og mot egyptiske grensevakter. Nå er hele tollstasjonen rasert. Også datamaskinene. EU-observatørene nekter å komme tilbake på jobb.

Abbas sa dette vitnet om en praksis som var typisk Hamas. Den er helt ødeleggende.

Det begynte da Israel trakk seg ut av Gaza. En rekke investorer sto klare til å investere i Gaza: saudi-arabere, emiratene og japansk kapital sto klar. Men så begynte rakettbeskytningen av Israel. Helt meningsløst. I stedet for å bygge opp området, valgte disse gruppene symbolske aksjoner, som måtte nedkalle israelske reaksjoner.

Abbas trakk den konklusjon at Hamas aldri kom til å bli en ansvarlig regjering.

Det er samme analyse Haaretz har: Abbas forebereder et oppgjør med Hamas. Han har støtte fra USA, Saudi-Arabia og Egypt, Jordan. Men han står svakt. Fatah-ledelsen er i 70-årene, nekter å gi fra seg makten til yngre krefter. De er heller ikke klar til å konfrontere Hamas, som har flere og yngre folk.

Men det forberedes modernisering og forsterkninger av Fatah. Det kan bli en riktig blodig affære:

The speech of Palestinian Authority Chairman Mahmoud Abbas on Friday in Ramallah was one of a man preparing to do battle. The chairman and his
associates have no more illusions. Neither about the possibility of a unity government, nor of ideological change in Hamas.

Without such a change, a Fatah-Hamas government cannot arise whose guidelines would meet the well-known three international demands for the lifting of the siege on the PA: recognition of Israel, cessation of violence and acceptance of past agreements. Of that Abbas is certain. Hamas, on the other hand, believes it possible to fight the siege without giving up the ideology of non-recognition of Israel. How? By bringing suitcases full of money from Iran.

Abbas and his people clearly recognize that they must prepare for a confrontation that will involve violence. The chairman did not say Friday when he intends to issue an order to disperse the cabinet, and when approximately he intends to hold early elections.

Everyone knows why: Fatah, in its various components, is not ready for a campaign against Hamas, and needs time. First of all, money must be obtained for the payment of salaries – at lest those of the security personnel under Abbas. Saudi Arabia has promised the funds.

The United States has also pledged to take care of this, and perhaps other countries as well. Nothing is final. Second, the soldiers have to be organized – that is, the security forces loyal to the chairman. There are discussions of reinforcements coming in, in the form of the Palestinian Badr force from Jordan, but that issue also has not yet been finalized. Third, weapons are needed. The Palestinian media has recently reported that the Egyptian army intends to transfer arms to Mahmoud Dahlan’s units in Gaza.

Danny Rubinstein i Haaretz

ANALYSIS: Abbas prepares for battle – one of these days