Kommentar

Det hvite hus var klar over at Irak ikke hadde noe aktivt WMD-program, men lot invasjonen gå sin gang likevel: Målet var regimeskfte.

Sier en eks-CIA, Tyler Drumheller, til 60Minutes. Er nå dette interessant lenger, annet enn for amerikanere, kan man spørre. Høres mer ut som å tygge drøv, vil noen si. Men det er administrasjonens modus operandi som er saken, og til sammen belyser alle avsløringene hvor egenrådig og arrogant politikken ble ført.

Tyler Drumheller, who was once the highest-ranking CIA officer in Europe, told CBS’s 60 Minutes programme that the White House shifted its focus to regime change in the months before the invasion.
..
Mr Drumheller, who had a senior role in the run-up to the war, told 60 Minutes that the CIA provided the White House with information from Iraq’s then foreign minister, Naji Sabri, who had reportedly made a deal with the US.

«[The source] told us that there were no active weapons of mass destruction programmes,» Mr Drumheller said. He said that the then-CIA director, George Tenet, passed the information on to George Bush, Dick Cheney, the vice-president, and other senior officials, who were initially excited. But that changed, he said.

«The [White House] group that was dealing with preparation for the Iraq war came back and said they were no longer interested. And we said ‘Well, what about the intel?’ And they said ‘Well, this isn’t about intel anymore. This is about regime change.'»

Det er Dick Cheny, Rumsfeld, og Wolfowitz overkjøring av råd og innspill og planer lagt av andre, som er gjenkjennelig. De ønsker en bestemt type feedback, og hvis de får noe annet, får budbæreren kurven. Denne politisering av administrasjonen har vært demotiverende og ødeleggende for byråkratiets effektivitet og moral.

Administrasjonen har ennå ikke lært, og det er dette mer enn tapstallene i Irak, som gjør Bush upopulær. Han vil ikke lære.

Drumheller er av dem som mener at invasjonen var en alvorlig feil.

Mr Drumheller said the decision to invade Iraq would be remembered as a grave mistake. «It just sticks in my craw every time I hear them say it’s an intelligence failure … This was a policy failure … I think, over time, people will look back on this and see this is going to be one of the great, I think, policy mistakes of all time,» he said.

The jury is still out on that one, men planleggingen var amatørmessig.

Bush ignored intelligence on Iraqi weapons, says ex-CIA officer
http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,,1759839,00.html