Kommentar

may.chidiac.jpg

May Chidiac var en av LIbanons mest kjente journalister, kristen, anti-syrisk, uredd. Det kostet henne nesten livet.

She knew she had plenty of enemies among the Syrian officials and the Lebanese front men who ran the country for decades. A few months before the Syrian troops withdrew, «the top Syrian man in Lebanon told my boss, ‘Tell her I’m going to drink her blood,’ » she said, raising her arched eyebrows. She declined to name the man. Lebanese security officials also sent her messages through friends, telling her to stop speaking out. «I don’t know why I was never afraid,» she said.

The day of the bombing, Ms. Chidiac’s guest on her talk show was another outspoken anti-Syrian journalist, Sarkis Naoum. «It’s not a coincidence that it happened after talking about Syria that day,» she said

Hun mistet høyre fot og venstre hånd. Det som reddet henne var at hun hadde vært på en tur i fjellene, på et sted hvor en helgen har levet, og tatt med seg religiøse gjenstander tilbake. Det var fordi hun skulle legge dem i baksetet at hun ikke ble drept. En rørende hstorie:

After the show, she drove to a friend’s house and left her car on the street, riding with her friend into the mountains to visit a monastery where St. Charbel, a Maronite hermit, lived and died. She bought bottles of holy water, votive candles and icons, and had lunch in a nearby restaurant before returning to her car.

When the bomb went off, she was leaning between the front seats to put the bag of religious objects in the back of the car. The passenger seat shielded her face and right hand from the blast. Her left hand, gripping the steering wheel, and her right foot, pressing against the floor of the car, were blown away.

«St. Charbel was the one who saved me,» she said calmly. «If I didn’t have the candles and things to be put on the back seat, I’d be dead.»

On her bedside table is propped an icon of St. Charbel and a photograph of Mr. Tueni’s wife and children, together with a pale blue and white figurine of the Virgin Mary, arms open. Beside it stands a small flag of Lebanon.

Det er vanskelig for oss å fatte at mennesker kan gjennomgå så mye, og likevel fortsette. Chidiac, som nå befinner seg på et sykehus utenfor Paris, tenker å fortsette som journalist. Tilfellet Libanon er lite påaktet: Det er ikke akkurat noe eksempel på sameksistens. Palestinere, shiaer, kristne og drusere. De burde ha noe å fortelle oss om hvordan det er å leve sammen med store forskjeller.

Ett punkt virker uomtvistelig: behovet for frihet. Uten det, vokser konfliktene seg bare større.

Fotografiet av Tuenis enke og barn, er en av to andre journalister som syrerne drepte: Gibran Tueni. Den andre var Samir Kassir. Om disse kan man si: Det er de beste som dør.