Kommentar

Vladimir Putins energipolitikk overfor Ukraina blir avslørt for hva den er: ren utpressing.

Det kommer nok bakpå Putin, som kun kjenner maktens språk. Akkurat som Orange-revolusjonen kom som en overraskelse. Muligheten av folkets revolte sto ikke i manus.

Nå har Kreml samlet enormt med energimakt, og stappfulle av petrodollar trodde de tiden var inne til å tvinge gamle allierte og satellitter i kne. En total feilbedømming! Hvis de gamle Østblokk-landene hadde begynt å få minnene om den gamle imperialismen på avstand, er de nå gjenopplivet med full styrke. Tigerens striper er de samme.

For Ukraina var dette som å henge opp en rød klut. Kravene om økte priser var den rene krigserklæring. Regningen for gass ville økt med mange milliarder dollar, og slukt en stor del av statsbudsjettet. Som om ikke det var nok: Russland har kjøpt opp en stor del av Turkmenistans gassproduksjon, og det til levering i første kvartal, slik at det ikke er noe ledig kapasitet til Ukraina!

Ungarn har mistet 30 prosent av gassen, men hvem kommer de til å klandre? Å skru igjen kranen fordi man ikke vil fire på ultimative krav, er en altfor velkjent metode. Russland kommer til å tape stort på denne fremgangsmåten, og Tyskland vil tape goodwill i de nye EU-landene hvis de viser forståelse for Kreml.

Et regime som ikke tillater uavhengige medier eller organisasjoner/kritikere er i stand til å begå slike dumheter uten å skjønne noenting. Det er diktaturets pris.

Les også

-
-
-
-