En student fra Kamerun ble drept av høyrekstremister i St. Petersburg lørdag. En medstudent fra Kenya ble knivstukket, men overlevde.

Angrepene føyer seg inn i rekken av rasistiske overfall på studenter fra afrikanske land, og på borgere fra Kaukasus.

Russiske snauskaller er morderiske. Det ubehagelige spørsmålet er i hvilken grad de er et uttrykk for den sjåvinistiske stemningen Vladimir Putin bevisst har propagandert: med en oppblåst patriotisme, korrupsjon, mistenkeliggjøring av utenlandsk innflytelse og en nasjonalreligiøs patos.

Det har vært 40 overfall på utlendinger hittil i år, og St. Petersburgs andre drap på en student denne måneden. En student fra Aserbajdsjan ble drept tidligere i måneden. I oktober ble en vietnamesisk student drept.

Det er ikke enestående for St. Petersburg. Angrepene har vært så mange at tilstrømningen av utenlandske studenter til Russland har gått drastisk ned.

Men de rasistiske angrepene får langt fra samme dekning som etniske sammenstøt f.eks. i Australia, eller den skjerpede kontrollen av utenlandske studenter i USA.

Ting tyder på at Putins regime har sluppet løs krefter de har problemer med å kontrollere. Det gjaldt f.eks. det nasjonalistiske partiet Rodina som ikke fikk lov å stille til valg i Moskva nylig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂