Kommentar

Et enormt oljelager står i brann nord for London. Det er bare noen dager siden Al Qaidas no 2, Ayman al-Zawahiri, oppfordret til angrep på oljeinstallasjoner.

«I call upon the mujahideen to focus their attacks on the stolen oil of the Muslims. Most of its revenue goes to the enemies of Islam, and most of what they leave is plundered by the thieves who rule our countries. This is the greatest theft in the history of humanity. The enemies of Islam are consuming this vital resource with unparalleled greed. We must stop this theft any way we can, in order to save this resource for the sake of the Muslim nation.

«If the only way to repel these thieves is by killing them, they should be killed without honor.»

(Uttalelsen falt i forbindelse med fireårsdagen for 911, men ble ikke lagt ut på nett før 7. desember.)

Hvis det skulle vise seg at eksplosjonen skyldtes sabotasje, vil det ha enorme virkninger både på den sosiale freden i Storbritannia. Men også på økonomiske risikovurderinger i verden. Oljeprisen kan gjøre et hopp.

Det vil være første gang Al Qaida gjennomfører et stort angrep på infrastruktur siden 911. Angrepene mot t-banelinjene i Madrid og London var ikke for å lamme transporten, men drepe mennesker. Hvis angrepet har kunnet gjennomføres i hjertet av Storbritannia, vil det utløse uro og sikkerhetstiltak. Igjen vil mistanken bli kastet på Storbritannias 1,6 millioner muslimer, hvorav 1 promille sier de har Al Qaida-sympatier. Mellom 40-60 prosent sier de ikke ville rapportere planer om et angrep, eller anmelde skyldige. Et lignende antall sier de er muslimer fremfor briter.