Kommentar

Anthony Beevor holder torsdag foredrag på litteraturfestivalen på Lillehammer. For den som ikke har anledning til å dra dit, byr dagens essay i Dagbladet på tankeføde. Det er ikke mange man kan si om, uten forbehold: han er god!

Fordi Stalin unngikk å bli forbundet med nederlag i 1941 og sørget for at alle seire ble tilskrevet hans klokskap og ledelse, klarte han å skape en myte som gjorde at navnet hans nærmest ble synonymt med seieren i 1945. Selv anti-stalinistiske krigsveteraner som var med i den røde armé, misliker kritikken av Stalins regime fordi de føler at fordømmelsen på en måte undergraver deres egne oppofrelser under Den store patriotiske krigen. Det handler også om en utbredt og nærmest innebygd aversjon mot å sette spørsmålstegn ved den sovjetiske fortida og dermed også ved nasjonens selvbilde. I forbindelse med forberedelsene til boka om GULAG, kom Anne Applebaum i kontakt med mange russere som reagerte med sinne og forlangte en forklaring på hvorfor hun ville grave i slike ting.

RUSSLANDS PROBLEM er at kommunistregimet varte i overkant av 70 år, mens Tysklands nazistiske villfarelse varte i knappe tolv. Det betyr at russerne står overfor det faktum at i tillegg til de mange millionene som døde i arbeidsleire, ble henrettet eller sultet i hjel, så fikk ytterligere flere millioner familier sine liv ødelagt som følge av den meningsløse ondskapen som gjennomsyret systemet. En så grusom arv er forferdelig vanskelig å akseptere og ta innover seg.

Historiene om krigen er utallige
Hvorfor er så mange mennesker opptatt av 2. verdenskrig?

Les også

-
-
-
-