Kommentar

Tsjetsjenia-krigen er ikke blitt internasjonalisert og omgjort til jihad, mener eksperter Nytimes har snakket med. Kontaktene har vært der hele tiden, med penger og personell, men begrenset. Putin har ikke greid å fremlegge en eneste arabisk terrorist fra Beslan. Det skulle være ni eller ti drepte.

Høydepunktet for jihadistenes innflytelse var ifølge ekspertene under de to korte årene da Tsjetsjenia nøt de facto uavhengighet. Da hersket lovløse tilstander. Kidnappinger florererte.

På den tiden gjorde russerne en svær interessant arrestasjon, en mann ved navn Ayman al-Zawahiri.

Among those drawn to Chechnya was Ayman al-Zawahiri, who would later become Mr. bin Laden’s top deputy. At the time, Dr. Zawahiri led the Egyptian Islamic Jihad. Late in 1996, Russian authorities detained him. He was held for six months.

«He had four passports, in four different names and nationalities,» Mr. Ignatchenko said. «We checked him out in every country, but they could not confirm him. We could not keep him forever, so we took him to the Azerbaijani border and let him go.»

En teori går ut på at Al Qaida er mye mer interessert i Tsjetsjenia, enn tsjetsjenerne er den andre veien. De ønsker ikke delta i en global krig.

Mange har de siste ukene brukt uttrykket at Russland har fått sitt 911. Det skurrer. Angrepet i Beslan og de to foregående var terroraksjoner, men kom ikke out of the blue, selv om mange russere har glemt at det foregår en krig på deres territorium. Ingen var i tvil om hvor angriperne i Beslan kom fra. Det var ingen slik sammenheng med WTC.

NRK-Utsyn viste ikveld en australsk film om Tsjetsjenia, laget av en tsjetsjensk kvinne som ble overtalt til å reise inn med skjult kamera. Groznyj ligner litt på settingen i filmen Stalker av Tarkovskij, bare dystrere, mer ødelagt. Dette var usminket reportasje, sjelden vare i NRK, som foretrekker human touch.

Mest lest

Les også