Kommentar

Tragedie på gateplan i Bagdad

En amerikansk patrulje blir angrepet med granater når de kjører gjennom en undergang i Bagdad. De ser to gutter løpe fra stedet og opptar jakten. En av dem blir skutt. Offiseren er sikker på at det er en av de skyldige. Familien er sikre på at han var på jobb 100 meter unna, og at han aldri har hatt noe med politikk å gjøre. Ali på 17 underholder sine fem søsken og moren. Faren døde tidligere i år. Det uspiller seg en dramatisk scene i bakgaten, der Ali ligger blødende foran inngangsdøren. De amerikanske soldatene var hypertense. De forbandt ham og lovet å ta ham til sykehuset. Men på vei til plassen hvor de har tilkalt en ambulanse dør Ali. Han blir i stedet overlatt irakisk politi, men moren får ikke beskjed. Hun leter febrilsk på Al Kindi-sykehuset og alle andre sykehus, til hun til slutt finner ham på den åpne plassen. I hennes øyne er det det endelige beviset på at amerikanerne ville at han skulle dø.

John Tierney har intervjuet hovedpersonene på begge sider. De har to helt forskjellige versjoner. Amerikanerne er sikre på at de skjøt riktig person. Familien på at han var uskyldig. Det er en sterkt urovekkende beretning om hvordan en kløft oppstår. Uansett hvem som har rett, så lover den ikke godt for forholdet mellom irakere og amerikanere. How and Why Did Iraqi Die? 2 Tales of Anger and Denial