Sylvi Listhaug under landsstyremøtet til FrP på Gardermoen lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

FrP-leder Sylvi Listhaug mener partiet må gå til valg i 2025 med mål om regjeringssamarbeid med Høyre. Hun utelukker dermed partier som KrF og Venstre.

Det er nå ca. et og et halvt år igjen til neste valg, Stortingsvalget 2025. Tradisjonen tro begynner partiene på dette tidspunkt å antyde sine ambisjoner knyttet til nettopp det valget.

FrP-leder Sylvi Listhaug er ifølge NTB nokså tydelig på hva hun ser for seg og vil arbeide for å oppnå:

– Jeg mener at vårt alternativ bør være en FrP/Høyre-regjering, der det er valgresultatet og betydelige politiske gjennomslag på våre kjernesaker som vil være avgjørende for Fremskrittspartiets eventuelle deltakelse i en regjering etter valget, sa Listhaug til FrPs landsstyre lørdag.

Regjeringsstrategi er tema på landsstyrets møte på Gardermoen denne helgen, og her kommer altså FrP med sin ambisjon om å stå sammen med Høyre.

Mange vil merke seg at dette skjer kort tid etter at partiet stemte for sterk kritikk av Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget på grunn av habilitetsbrudd.

Noen vil da påpeke at det neppe er den best tenkelige grunnstenen i et nytt regjeringsprosjekt for de to.

Ikke mer KrF og Venstre

Listhaug slår fast at erfaringen med å sitte i regjering med Høyre er god, dog så lenge det varte.

Men de to andre partiene i samarbeidet har hun mindre til overs for. Der sender hun alt annet enn forsonlige signaler i retning av et nytt samarbeid i en borgerlig fireparti-regjering.

– Erfaringen vår med å styre med Venstre og KrF, er ikke god. Det ble for lite gjennomslag og en politikk som ikke endret Norge nok i vår retning, sier hun.

Eksempelvis opplevde FrP å slite i lang tid etterpå med å «få skylden for» vedtak den borgerlige regjeringen gjorde som i stor grad var drevet frem av V og KrF, og mot FrPs vilje.

I en regjering med V og KrF ble det spesielt vanskelig for FrP å kjøre frem sine saker knyttet til innvandring, integrering, kriminalitet, samt på felter som klima og energipolitikk.

Heller ikke den lyseblå delen av Høyre (det vil si det meste av partiet) var særlig innstilt på å gi FrP gjennomslag her.

Nettopp gjennomslag er avgjørende, understreker Listhaug.

– Vi er bare interessert i å regjere dersom det betyr at vi får endre Norge til det bedre gjennom tydelige FrP-gjennomslag.

Mange vil altså mene at det kan bli vrient nok selv med bare Erna Solbergs Høyre som regjeringspartner.

Det er også et moment her at bredest mulig borgerlig samling i regjering lenge har vært Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solbergs mål. For Solberg er ikke målet og drømmen å styre kun sammen med FrP.

Men dette vil uansett bli et resultat av velgernes dom høsten 2025.

Statsministeren fra største parti

Selv om hun ikke nevnte Erna Solbergs navn i talen til partiets landsstyre, sa Listhaug at det er naturlig at det er det største partiet i regjering som skal ha statsministeren.

– Vi ønsker at det skal være velgerne som bestemmer. Vi respekterer deres dom ved valget i 2025, og vi skal kjempe for hver eneste stemme fram til det, sa Listhaug i talen.

Både KrF-leder Olaug Bollestad og Venstre-leder Guri Melby har gjort det klart at de kan støtte Solberg som statsminister, da trolig både i regjering og som støtteparti fra sidelinjen.

Les også: 

Listhaug om Amundsen-utspill i sosiale medier: – Ikke akseptabelt

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.