Velgerne flykter fra regjeringspartiene. De såkalte borgerlige partiene opplever stor fremgang. Støre er leder for en regjering som fremstår som en komplett fiasko.

Det er et soleklart borgerlig flertall på Opinions februarmåling, utført for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Måling gir de borgerlige partiene Høyre, FrP og Venstre 92 mandater, og dermed rent flertall uten å måtte knytte seg til KrF.

Erna Solberg er selvsagt fornøyd med målingen.

– Det er dessverre en stund igjen til valget. Men vi skulle gjerne tatt over i morgen, for å kunne gi mer trygghet til unge i etableringsfasen og andre som rammes av dyrere lån og høyere priser. Og for å gi mer trygghet til ruspasienter og psykisk syke som opplever at tilbudene deres bygges ned, skriver Erna Solberg i en e-post til FriFagbevegelse.

– I en tid med veldig mye uro ute i verden, trenger vi en regjering som kan bidra til mer ro her hjemme.

Det store spørsmålet er selvsagt om Høyre er et parti som kan skape ro. Det var tross alt Høyre som åpnet kablene til Tyskland, og entusiasmen for rådyre klimatiltak er vel omtrent på samme nivå som sittende regjering.

MDG holder seg under sperregrensen i nok en måling, med en oppslutning på 3,7 prosent. KrF med sine 4,2 prosent kjemper fortsatt.

Arbeiderpartiet er nede på 17,8 prosents oppslutning, noe som vel må kunne kalles en skandale. Senterpartiet gjør det relativt sett litt bedre, og går opp 1,5 prosentpoeng til 7,7 prosent. Men sett i lengre tidsperspektiv er også Sp i en krise.

Om lag halvparten av Arbeiderpartiets 2021-velgere har forlatt partiet, mens 6 av 10 av Sp-velgere har forlatt partiet siden det ble et regjeringsparti i 2021.

Støre refser Drammen kommune

Forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener situasjonen er kritisk for Ap.

– Denne målingen er elendig. Verre er at det er en av mange på et nivå partiet ikke kan være fornøyd med. At tilbakegangen – selv om den er innenfor feilmarginen – matches med en stor framgang for Høyre gjør det ikke noe bedre, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

– Hva må til for at det skal snu?

– Noe dramatisk, noe som får stor oppmerksomhet, svarer Johanne Bergh.

Bergh tror ikke et lederskifte vil hjelpe, det Ap trenger er en endring i politisk kurs. For velgerne er rett og slett misfornøyde med politikken regjeringen fører, og Ap må som det største partiet ta mesteparten av ansvaret.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.