Daglig leder i selskapet Pro Sec Security, Henning Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB

NRK vil styrke sikkerheten i Melodi Grand Prix-studio etter lørdagens Palestina-demonstrasjon. – Umulig å helgardere seg, sier sikkerhetsveteran.

Mange TV-seere fikk seg et lite sjokk da NRKs MGP-sending ble avbrutt av en krakilsk kvinne fra kommunistpartiet Rødt som holdt opp et palestinsk flagg og ropte slagord.

NRK har fått kritikk for at man ikke hadde bedre sikkerhet, og sørget for å avverge slikt som dette.

Document omtalte den aktuelle aksjonen, se artikkel under.

Nå opplyser NRK at man vil øke sikkerheten.

– Vi jobber videre med å styrke sikkerheten i studio ytterligere. Hva det innebærer kan jeg ikke gå i detalj med, skriver NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i en tekstmelding til NTB mandag.

Dette til tross for at han rett i etterkant av hendelsen under første delfinale av årets Melodi Grand Prix, der en demonstrant tok seg opp på scenen, sa at «vårt sikkerhetsopplegg fungerte».

NTB-Gitte Johannessen melder om saken.

Ikke alle var like imponerte over NRKs sikkerhetsopplegg:

– Jeg var overrasket over hvor lett hun slapp til, sier Marthe Valle i Aksjonsgruppa for Palestina.

Denne gruppen sto bak demonstrasjonen som foregikk utenfor NRK på Marienlyst før delfinalen, men hadde ifølge Valle ikke noe å gjøre med demonstranten på scenen.

Varsler flere demoer

Den enslige demonstranten, iført T-skjorte med «boikott Israel» og med et stort, palestinsk flagg i hendene, rakk å si «det pågår en krig, Norge kan gjøre mer» før hun ble fjernet, ifølge VG.

Det skal 532.000 seere ha fått med seg, et anselig tall til tross for at det er 93.000 færre som fikk med seg første delfinale i år enn i fjor, ifølge Kampanje.

Marte Valle varsler at det er flere aksjoner i vente i forbindelse med Melodi Grand Prix:

Komplisert sikkerhetsoppgave

– Det er umulig å helgardere seg, sier sikkerhetsveteran Henning Kristiansen, som er operativ leder i sikkerhetsselskapet ProSec.

Selskapet leverer sikkerhetstjenester til noen av de største festivalene og arrangementene i Norge, så vel som til sportsarrangementer og TV-program som «Skal vi danse».

– Selv om det er mulig å sikre seg med barrikader, sperringer og flere vakter, så er spørsmålet hvor langt man ønsker å gå. Det vi ser er at scenearkitektene bak TV-sendinger ønsker å lage kule omgivelser, med lave scener og publikum tett på uten barrikader, og da blir sikkerheten vanskeligere. Det vil alltid være mulig å komme seg fram på scenen og da må demonstranter fjernes raskt og på en juridisk forankret måte, sier Kristiansen.

Ifølge Kristiansen er noen typer demonstranter, som for eksempel klimaaktivister, «mye bedre forberedt og dedikert» enn tradisjonelle demonstranter.

– De tenker annerledes, og det krever nytenkning tilbake. Som vakt gjelder det å være rask og konsekvent, ha et trent øye og følge aktivt med på publikum. Også Palestina-aktivister har vist seg å være fremoverlent, sier sikkerhetsveteranen.

Liten støtte blant artister

Marthe Valle opplyser til NTB at hun har vært i kontakt med mange artistkolleger, også deltakere i Melodi Grand Prix.

Hun har forsøkt å organisere en samlet protest fra artistene mot Israel. Det har hun ikke lykkes noe særlig med.

Bare to av årets deltakere, Gothminister , som gikk videre til finalen i februar, og Miia, har sagt at de ikke synes Israel bør få delta i Eurovision.

I slutten av oktober i fjor sto Valle bak et kulturopprop , der en del artister undertegnet på et krav om å stoppe bombingen.

Men hun er ikke fornøyd med oppslutningen om denne aktivismen. I dag føler hun seg «fortvilet» etter å ha brukt månedsvis på å få blant annet artistkolleger til å protestere mer.

Den manglende støtten forklarer hun selv med at artistene er redde for å si sin mening.

Hun nevner ikke den muligheten at artistene kanskje ikke deler hennes syn, at mange rett og slett ikke sympatiserer med de islamistiske kreftene og terrorgruppene som styrer palestinerne.

Andre delfinale i Melodi Grand Prix går av stabelen førstkommende lørdag.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen ønsker ikke å kommentere NTBs spørsmål om hva NRK vil gjøre dersom en MGP-artist trår til med protest i de to gjenstående delfinalene og finalen 7. februar i Trondheim.

Les også: 

Rødt-politiker stanset MGP, for å boikotte Israel

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.