Vasaskipet sank på sin første tur 10. august 1628. I dag er skipet utstilt på Vasamuseet i Stockholm, en av Sveriges mest populære turistattraksjoner.

Nå er det derimot frykt for at skipet skal synke for andre gang. Dette melder SVT.

Vasaskipet trenger støtte, bokstavelig talt. For å kunne erstatte stolpene som skipet hviler på, henvender museet seg til publikum for penger.

Nok en gang synker Vasa. Etter 60 år på land er det på tide å bytte ut skipets støtte. Ellers vil skipet gå i stykker.

«Vi må fordele vekten over en større flate, og bygge inn et indre skjelett som bremser bevegelsen nedover», sier prosjektleder Magnus Olofsson til SVT.

For å flytte pilarene må man rive opp gulvet. Samlet er ombyggingen beregnet til å koste mellom 150-200 millioner svenske kroner. Museet håper å samle inn disse pengene fra publikum.

«Vi henvender oss til privatpersoner og bedrifter, det kan være gaver og det kan være via sponsing», uttaler Olofsson.

Museet har historisk sett klart å overleve hovedsakelig på billettsalg, men dagens inntekt er ikke nok til en ny støtte.

«For å få sponsing er det anskaffelsesregler og ulike lovkrav. Det fungerer, men det er veldig komplisert».

Hvorfor satser de på dette, hvis det er så komplisert? «For vi er nødt», forklarer Olofsson.

Blant viktige svenske kulturinstitusjoner er det ikke bare Vasamueet som sliter med økonomien. I  høst har både Naturhistoriska og Nationalmuseum vitnet om en krise. Ifølge Olofsson er det ikke umulig at også de vil gå gjennom mulighetene sine.

«Fordi så mange museer er så hardt presset økonomisk, ikke minst av husleie, tror jeg de er tvunget til å prøve å skaffe penger på andre måter», sier Magnus Olofsson.

Hva skjer hvis de ikke får nok penger?

«Da må vi låne av staten, men dette er så store summer at det vil gå ut over museets økonomi kanskje tretti år fram i tid».

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.